Belföld

Minden egyes oltással közelebb kerülünk a normális életünkhöz

Dömötör Csaba: A vakcinabeszerzés is mutatja, megérte a több lábon állás politikáját folytatnia a kormánynak

A javuló járványügyi adatok mellett a nyitás esélyeiről, a szabadabb mozgást nyújtó védettségi igazolásról, a nyári lehetőségekről és a megélhetést biztosító munkahelyek védelméről is beszélt lapunknak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Minden egyes oltással közelebb kerülünk a normális életünkhöz
„A gátlástalanságban nagyon is kiszámítható a baloldal” – fogalmazott lapunknak az államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

– Egy rendkívül heves harmadik hullám után úgy tűnik, mérséklődik a járvány itthon. Számítottak ilyen gyors csökkenésre?

– A számok azt mutatják, hogy a korlátozó intézkedéseknek és az oltási programnak együttesen meglettek az eredményei. Csökken a kórházban ápoltak száma, csökken az új fertőzötteké, és reményeink szerint ez a halálozások folyamatos csökkenését is eredményezi. A javuló adatok ellenére nem szabad elfeledni, hogy a harmadik hullám még itt van, a vírus terjed, ezért mindent meg kell tenni, hogy megállítsuk.

Az első és a második hullámhoz képest van egy óriási különbség: már van fegyver a kezünkben, oltás a neve.  Azt látom, hogy a magyarok nagy számban vesznek részt az oltási programban, egyre javul az oltási hajlandóság. A kormány ezt azzal is szeretné segíteni, hogy intenzív kampányt indított neves, elismert emberek szereplésével. Arra biztatunk mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével. Ez nem politikai kérdés, hanem nemzeti ügy.

– Eddig mennyien regisztráltak az oltásra?

– Folyamatosan nő az oltásra regisztrálók száma, közelíti a négymillió-négyszázezret. Hamarosan meghaladja a három és fél milliót azok száma, akik legalább az első oltást megkapták, ami egy fontos lélektani határ. Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk az élet újraindítása irányába. Az óvodák és az alsó tagozatok már újraindultak, és most a teraszok is megnyithatnak, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Azt a reményünket erősíti ez, hogy a nyarunk, ha nem is lesz olyan, mint a két vagy három évvel ezelőtti, de már sokkal szabadabb lesz, mint a tavalyi.

– A védettséget igazoló oltási kártyák a tervek szerint milyen kedvezményeket biztosítanak majd?

– A konzultáció egyértelmű eredményt hozott, a magyarok többsége támogatja, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mentességet kapjanak bizonyos korlátozó intézkedések alól. A kormány kidolgozta az ezzel kapcsolatos részletszabályokat, és rövidesen tájékoztatást ad róluk.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy nagyobb szabadtéri programokat is lehet majd rendezni a nyáron?

– Ha jól halad az oltási program, akkor minden esélye megvan, hogy rendezvényeket lehessen tartani, bár úgy tudom, hogy több nagy fesztivál rendezője úgy döntött, hogy a legjelentősebb eseményeiket idén nem rendezik meg. Ez azzal is összefügghet, hogy nem lehet kiszámítani, milyen korlátozások lesznek a világ különböző országaiban, érkezhetnek-e külföldi vendégek. Sajnáljuk, hogy ilyen értelemben még nem tért vissza a normális állapot, de a kormány minden segítséget megad a bajba jutott szektoroknak. Bértámogatással és egyéb célzott támogatásokkal igyekszünk segíteni mindenkinek, hogy ezeket a nehézségekkel teli hónapokat kompenzáljuk.

– Mikorra pöröghet fel arra a szintre az ország, ahol a járvány előtt tartott?

– Én az optimisták közé tartozom. Szerintem amint megtörténik az európai országokban a nyitás, úgy viszonylag gyorsan visszaállhat Európa gazdasági teljesítménye, és nekünk is jó esélyünk van arra, hogy ne csak elérjük a korábbi szintet, hanem meg is haladjuk azt. Ilyen szempontból is fontos döntés volt, hogy a kormány a munkahelyek megőrzését helyezte középpontba a járvány hónapjaiban, és ennek is köszönhető, hogy nem volt nagyságrendi ugrás a munkanélküliségi adatokban. A foglalkoztatottak száma alacsonyabb ugyan, mint a járvány előtti időszakban, de megalapozott reményünk van arra, hogy elérjük ugyanazt a szintet, amint az élet újraindul Magyarországon. A bértámogatás, a hitelmoratórium, a célzott beruházási támogatások ehhez szerintem jó támaszt jelentenek.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a baloldal azért támadja az oltásokat, hogy lassabban induljon újra a gazdaság, az élet, és ezáltal jövőre a választásokon jobb lehetőségeik legyenek?

– Az elmúlt hetek alapján bármit el tudok róluk képzelni, de itt most jóval többről van szó, mint bizonytalan sejtésről. Egészen nyíltan beszéltek két dologról. Egyrészt arról, hogy ha aláássák az oltás iránti bizalmat, akkor a következményeket a miniszterelnöknek kell viselnie.

Az egyik stratégájuk beszélt erről pár hónappal ezelőtt, és így is cselekednek. Ezért támadják az oltási programot, a szakhatóságok engedélyezését, ezért gyűjtöttek aláírást vakcinák ellen, ezért követelték a betiltásukat, ezért terjesztettek elő országgyűlési határozatot a vakcinák ellen, ezért szólaltak fel a keleti vakcinák ellen a kerületi polgármestereik. Teljesen egyértelmű, kilóg a lóláb, hogy kifejezetten belpolitikai alapon támadták az oltási programot. Nagyon örülök annak, hogy a magyarok ezt a rendkívül gátlástalan kampányt figyelmen kívül hagyták. Az, hogy ilyen nagy számban élnek az emberek az oltás lehetőségével, az ezt bizonyítja.

A másik rendkívül méltatlan baloldali törekvés, amelyről szintén nyíltan beszélt az egyik stratégájuk, hogy az áldozatok hozzátartozói irányába célzott kampányt kellene folytat­niuk. Aki az elmúlt hónapokban nézte a parlamenti közvetítéseket, láthatta, hogy folyamatosan zajlott ez a kampány, ami nemcsak méltatlan, hanem szívtelen és lelketlen is.
Az egyik legérzéketlenebb dolog, amit az elmúlt évtizedekben láthattunk a baloldaltól. Én biztos vagyok benne, hogy lesz következménye, mert a magyarok mindig megjegyzik azt, hogy a nehéz pillanatokban kik nem állnak az ő oldalukon.

– Számít még újabb meglepetésre a baloldaltól, vagy ez az oltásellenes kampány már lezárult?

– Semmilyen meglepetésre nem számítok tőlük abban az értelemben, hogy csak és kizárólag a hatalmi marakodás, a hatalomért folytatott küzdelem számít nekik, és semmi más. A gátlástalanságban nagyon is kiszámíthatók. Ha ebből indulunk ki, akkor nem lesz olyan aljas húzás, amit ne tennének meg a következő hónapokban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kormány figyelmét eltéríti a járvány elleni védekezéstől. Az emberéletek védelme mellett a gazdaság újraindítására is igen nagy hangsúlyt kell fektetni, és ha ezt a kettőt biztosítjuk, akkor nagyon jó esélyünk van arra, hogy visszatérjünk a gyarapodó pályához, amelyen megakasztott minket bő egy éve a járvány.

– A felmérések szerint a lakosság csaknem hetven százaléka hajlandó beoltatni magát. Ha ez meg is történik, elegendő lehet ez a mérték ahhoz, hogy ősszel ne induljon újra a járvány?

– Járványügyi szakértők egészen pontos kalkulációkkal rendelkeznek arról, hogy mekkora átoltottságra van szükség. Másfelől érdemes megnéznünk az izraeli példát, egy hasonló méretű országról van szó, amely a világ élmezőnyében van az átoltottság terén. Ott ötvenkilenc százalékos az átoltottság, ennek eredményeképpen száz közelébe csökkent a napi új fertőzöttek száma, a kórházban ápoltaké pedig háromszáz alá.

Megnyitottak az iskolák, kinyitottak az éttermek, és már nem kell maszkot viselni a közterületeken. Rövidesen külföldi turistákat is fogadnak majd, már ha azok be vannak oltva. Minden reményünk megvan arra, hogy az oltási program előre haladtával mi is bejárjuk az újraindítás ezen útját. Megnyugtató, hogy a vírusnak különösen kitett regisztrált idős honfitársaink kilencven százaléka már megkapta az oltást, így védettségük van.

A következő hetek feladata az, hogy minden korosztályban mindenki megkapja az oltást, aki szeretné. Ezért új fajta módokon is zajlik majd az oltás, most már az interneten is lehet időpontot foglalni. Mivel sok és sokféle vakcina érkezik a következő napokban, lesz is mivel oltani.

Most már bárkit hívhat a háziorvos, és bárki kaphat sms-t. Az oltások ügyében is megérte a saját utunkat járni, és megérte a több lábon állás politikáját folytatni. Ennek pozitív hatásait heteken belül minden magyar érezheti a saját életében. Több mint egy éve küzdünk azért, hogy újra visszakapjuk a normális életünket. Minden egyes oltással közelebb kerülünk ahhoz, hogy ezt elérjük, hát éljünk a lehetőséggel!

Kapcsolódó írásaink