Belföld

Szellemi válságban a baloldal

Fekete-Győr András már sokadszorra bizonyította be, hogy nincsen meg benne az a minimális szellemi muníció, ami szükséges lenne egy egész ország irányításához, sőt a jelek szerint még a saját pártjának irányítása is gondot okoz neki, a pártja legalapvetőbb ügyeivel sincsen tisztában – jelentette ki legújabb videóelemzésében Deák Dániel.

Szellemi válságban a baloldal
Fekete-Győr András már sokadszorra bizonyította be, hogy nincsen meg benne az a minimális szellemi muníció, ami szükséges lenne egy egész ország irányításához
Fotó: Facebook/Fekete-Győr András

A politikacsinálást mindig meg kell előznie egy nagyon alapos szellemi munkának, amely a siker elengedhetetlen eleme – emelte ki Deák Dániel a legújabb videóelemzésében, majd hozzátette: ez ugyanakkor gyakorlatilag mindegyik baloldali pártból hiányzik, de az egyik legemblematikusabb példája mindennek Fekete-Győr András, aki egy múlt pénteki interjúban még a saját életkorával kapcsolatos kérdésekre sem tudott egyértelműen válaszolni, a már jól ismert kommunikációs paneleken túl semmilyen érdemi vízió megfogalmazására nem volt képes.

Az elemző kiemelte: ez már a balliberális szavazók körében is kiverte a biztosítékot, a momentumos nézők túlnyomó többsége is elégedetlenségének adott hangot a különböző felületeken Fekete-Győr András teljesítménye kapcsán.

Felidézte, kemény kritikát fogalmazott meg többek között Puzsér Róbert is, aki egy tegnap megjelent írásában kijelentette: a Momentumról „félreérthetetlenül bebizonyosodott, hogy egy marketingesek által brandelt párt, amely nem kínál többet a politikában, mint a Coca-Cola a szénsavas üdítőitalok piacán, amely egyetlen szavazatról sem hajlandó lemondani, és amely minden konfliktust meg akar úszni, szükségszerűen üres és alkalmatlan bárki vagy bármi képviseletére”.

Az, hogy Fekete-Győr András pártelnök, sőt miniszterelnök-jelölt lehet a baloldalon, sok mindent elárul egyébként magának az egész baloldalnak a szellemi állapotáról is, amelynek gyengülése már hosszú évtizedek óta tart – mondta Deák Dániel.

Ennek már meg voltak a jelei szerinte a 2010 előtti időszakban is: Medgyessy Péter, sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem volt képes koherens képet, víziót alkotni arról, hogy milyen Magyarországot szeretne a baloldal, csupán jóléti ígéretek, kapkodó és folyamatosan változó csomagok, illetve kiszolgáltatottság jellemezte őket. Jól rávilágít minderre a 2006-os őszödi beszéd is, amelyben Gyurcsány Ferenc egyebek mellett nyíltan beszélt arról, hogy a jól hangzó kampányszlogenek mögött neki valójában semmilyen gazdaságpolitikai elképzelése nincsen, csupán rengeteg olyan szakértőt és gazdasági szereplőt hallgatott meg, akiknek a véleménye teljesen eltérő, így nem tudott dönteni – idézte fel az elemző.

Objektum doboz

„Egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt” – idézte Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédét az elemző, ami jól rávilágít a hosszú távú vízió teljes hiányára.

Hozzátette: az azóta eltelt közel két évtizedben csak romlott a helyzet a baloldalon, amelynek az egyik legjobb tanúbizonysága Fekete-Győr András, aki ugyan fel tudja mondani az előre megírt kommunikációs szlogeneket, de a kicsit komolyabb összefüggéseket, a hosszú távú stratégiaalkotás alapjait már meghaladja a képességeit. Mindez ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy egy politikus vagy egy párt képes legyen egy egész ország irányítására – tette hozzá.

Deák Dániel szerint a koronavírus-járvány alatt tanúsított ellenzéki magatartás is azt mutatta, hogy hiányzik a baloldalon a hosszútávú stratégiaalkotás, csupán a napi aktuálpolitikai szempontok alakítják a kommunikációjukat. Ezt mutatja, hogy megállás nélkül támadták a keleti vakcinákat az év elején, miközben már tavaly év végén látni lehetett, hogy az orosz és kínai vakcinák nélkül rendkívül lassan haladna az oltakozás Magyarországon – tette hozzá.

Kiemelte: az Orbán Viktor vezette jobboldal ezzel szemben már több lépéssel az ellenzék előtt járt, aminek eredményeként a baloldal kommunikációja a vakcinák kapcsán mára teljesen összeomlott, sőt a súlyos krízishelyzet ellenére sem tudták növelni a támogatottságukat. Hasonlóan a hosszú távú stratégiaalkotás és a szellemi háttér teljes hiányát jelezte, ahogyan a baloldal a bevándorlás jelentette kihívásokra reagált – idézte fel Deák Dániel.

Az elemző emlékeztetett: a mostani koronavírus-járványhoz hasonlóan percpolitikusként viselkedtek a baloldali vezetők és nem látták, hogy a tömeges migrációs krízisnek milyen közép és hosszútávú hatásai lehetnek az európai társadalmakra nézve.

Emiatt szembementek még a saját választóik elvárásaival is és a 2018-as parlamenti választáson súlyos vereséget szenvedtek el – tette hozzá.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője beszélt arról is, Fekete-Győr András pozíciói eddig sem voltak túl erősek a baloldali pártok közötti tárgyalásokon, a pénteki interjút követően ugyanakkor még a maradék tekintélye is elveszhet, a Momentum pedig még az eddigieknél is nehezebben tudja majd érvényesíteni az érdekeit az előválasztásról szóló tárgyalásokon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom