Belföld

Nyugodtan kellene egyeztetni a fenyegetőzés helyett

Tarlós István szeretné látni, hogy másfél éves csúszás után mikor is kezdődik meg a Lánchíd érdemi felújítása. Úgy véli, a Diákváros és a Fudan Egyetem megfér egymás mellett

Reális veszélynek tartja Tarlós István korábbi főpolgármester, hogy az ígéretek ellenére 2023-ban még nem fog befejeződni a Lánchíd felújítása.

Nyugodtan kellene egyeztetni a fenyegetőzés helyett
Átadás-átvétel helyett Karácsony Gergely elherdálta Tarlós István örökségét
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-old

– Több nyilatkozatban elhangzott, hogy a Lánchíd felújításának befejezése késni fog. Miből következtetett erre?

– Annak örülök, hogy megindul a Lánchíd felújítása, de sajnálom, hogy nekem nem maradt rá időm. A 2023-as befejezésről nem azt mondtam, hogy lehetetlen, hanem hogy a körülmények ismere­tében kételkedem benne. Úgy tudom, a gyakorló szakma körében is felmerültek hasonló bizonytalanságok, majd kiderül, sikerül-e. Az AHíd szakmai alkalmasságát senki nem kérdőjelezi meg, de a dolog nem csak rajtuk múlik, az ilyen munkáknál menet közben is kiderülhetnek váratlan nehézségek.

A különböző tudósítások sem világítják meg kellőképpen a helyzetet. A Lánchídról egyes online felületek sajátos fogalmazástechnikával túlzóan félrevezető írásokat közölnek. Előfordult, hogy az ötmilliárddal drágább náluk nyolcmilliárddal olcsóbb akart lenni, de tizennyolc hónap elteltével néhány gyalogosszakasz lezárását ünnepélyesen a hídfelújítás újabb szakaszaként interpretálni a közvélemény számára korrekt módon is vaskos eufemizmus. Nem világos, mik lehettek a főváros részéről a konkrét felújítási munkák azon előző szakaszai, amik a legutóbbi másfél évet igénybe vették.

– Karácsony Gergely főpolgármester a Diákvárosban épülő kínai egyetem megépítése ügyében is vihart kavart, és fenyegetőzött az atlétikai világbajnokság megtorpedózásával. A korábbi Fővárosi Önkormányzattal milyen egyeztetés történt ezekről a fejlesztésekről?

– Azokat a szabályokat nem ismerem, amelyek arról szólnak, hogy ebben az időpontban a főpolgármester következmények nélkül lemondhatja-e vagy sem. Ami pedig az építkezéseket érinti, az én időmben a Közfejlesztések Tanácsában konszenzussal készült projektlista magasépítési fejezetének részét képezte a déli városkapu, a Kemény Ferenc-program és annak egyik elemeként a Diákváros.

A helyszínrajzokon látszik, hogy az egyetem és a Diákváros elfér egymás mellett. Az elegendő férőhelyszám teljesülése a lényeg. Így a fővárosi kommunikációnak inkább politikai, mint racionális alapja van. A megengedési vagy tiltási jogosultság tekintetében van egy törvény a különleges gazdasági övezetek létrehozásáról, ami a kormány számára elvileg mozgásteret biztosít. Azonban a fővárosra és a megyei jogú városokra ez nem alkalmazható. Ilyen övezetet tehát a kormány itt nem tud kialakítani, azaz bár a főpolgármester nyilatkozata ebből a szempontból nem egyértelmű, de ha a már épülő atlétikai stadion dolgába is be akarna avatkozni, abból beláthatatlan bonyodalmak keletkeznének.

Nem ásnám ki a helyében a csatabárdot, már a világbajnokság értelmetlen lemondási kísérlete is súlyos következményekkel járna. Az egyetem így is, úgy is megépülhet. Zárójelben jegyzem meg, furcsa különben, hogy az elit egyetem ügyében pont kommunista gyökerű emberek kommunistáznak a leghangosabban, valószínűleg fölöslegesen. A Diákváros szintén megvalósul.

– Mi értelme lehet egy ilyen kötélhúzásnak Karácsony részéről?

– Az ellenzéki média majd ódákat költhet egy szerinte eredményes, a valóságban virtuális fővárosi erődemonstrációról, aminek következménye tisztán negatív. Ha pedig a stadion megépül, a főváros ennek ellenére mégis lemondja a világbajnokságot, az nyilvánvalóan hebehurgya döntés lenne.

Palkovics László felel a Diákvárosért

Palkovics Lászlót nevezte ki Orbán Viktor kormányfő a Budapest Diákváros megvalósításáért és a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztossá. Az erről szóló határozat alapján az ITM vezetője koordinálja a Diák­város és a Fudan Egyetem oktatási-kutatási adminisztratív infrastruktúrájának és campusának megvalósítását.

Felelős a projekteket érintő kormányzati döntések, fejlesztések előkészítéséért, valamint ellátja a külpolitikáért felelős és az államháztartásért felelős tárcavezetővel együttműködve a Fudan Hungary Egyetem működési környezete megvalósításával összefüggő nemzetközi koordinációs feladatokat. Ferencváros baloldali polgármestere, Baranyi Krisztina bejelentette, népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében.
(NG)

Kapcsolódó írásaink