Belföld

A brüsszeli kudarc miatt nő a baloldal oltásellenessége

. Az ellenzék az Európai Unió politikai és médiatámogatása érdekében kérdőjelezi meg a keleti vakcinák hatásosságát – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán

Az elmúlt héten ismét felerősödött az ellenzék oltásellenessége. Kiszelly Zoltán szerint ez a nyugati beszerzés újabb kudarca miatt következett be.

A brüsszeli kudarc miatt nő a baloldal oltásellenessége
Az oltásellenes baloldal azt akarja elhitetni, hogy Brüsszel jól kezelte a járványt
Fotó: Facebook

„Már sokadszor látjuk, hogy keletről kell pótolni a nyugatról elmaradó vakcinákat, és csak így tudjuk az oltási tervet teljesíteni” – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzések központjának igazgatója. „Mivel Gyurcsány Ferenc miatt az összefogás nem vonzó, abban reménykednek, hogy ha az uniós álláspontot támogatják, azaz a nyugati vakcinák beszerzését, akkor nyugatról továbbra is politikai és médiatámogatást kapnak. Nekik az az érdekük – folytatta az elemző –, hogy a brüsszeli álláspont érvényesüljün, ahogy a betelepítési kvótánál, úgy a vakcinabeszerzésnél is.

Brüsszelben és Berlinben úgy gondolkodnak, hogy az európaiak­nak egy közös sikerélményt kell adni. Azt szeretnék elhitetni, hogy csak az EU tudta a járványt kezelni, de ha Magyarország a migránsválsághoz hasonlóan ismét megmutatja, hogy a nemzetállami megoldás a sikeresebb, akkor újra az az érzés alakulhat ki az emberekben, hogy Brüsszel csak lassítja a járványkezelést, és a nemzeti hatáskör sokkal eredményesebb.”

Karácsony Gergely ehhez az eszmekörhöz igazodva támadta meg a kínai Fudan Egyetem budapesti karának létrehozását. „Azt hirdeti az ellenzék, hogy ami keletről jön, az csak rossz lehet, miközben Ázsia a világgazdaság leggyorsabban fejlődő térsége, szemben az EU-val, amely a válság előtt is éppen csak döcögött a rossz gazdaságpolitika miatt” – folytatta a politológus. „Eddig az volt a bajuk, a magyar felsőoktatás nem világszínvonalú, amikor pedig egy ilyen egyetem érkezik hozzák, akkor az a probléma, hogy az keletről jön, így nem illeszkedik a nyugati doktrínához.

A gender- és a klímaideológia miatt Európa gúzsbakötötte magát, míg ezekre a kérdésekre keleten a hagyományos értékeikre alapozva pragmatikus válaszokat adnak, amelyek nem fogják vissza a gazdasági lendületüket. A Századvég elemzője közölte: Míg Nyugat-Európában egy tervutasításos államszocialista modell kezd kialakulni, addig Ázsiában a piaci megközelítés érvényesül. Az ellenzék viszont ezt a hibás nyugati elképzelést követi, mert kozmopoliták, internacionalisták.

Kiszelly Zoltán értékelése szerint a balliberális politikusok folytatják a saját szavazóik átverését az előválasztással. „Azt ígérték, hogy százhat helyen lesz verseny, ám már az MSZP és a Jobbik is bejelentette, hogy nem fog minden körzetben jelöltet állítani, és ennek ismét a DK lehet a nyertese.

Gyurcsányéknak tökmindegy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, számukra az a fontos, hogy az ellenzéki mandátumok többsége az övék legyen. Ha ezért be kell áldozni, Dobrev Klára miniszterelnöki ambícióit, az sem drága ár, mert Gyurcsány sem miniszterelnökként kezdte. Ezért lebegteti Dobrev és Karácsony is az indulását az előválasztáson. Karácsony nem szeretne úgy járni, mint Medgyessy Péter, aki 2002-ben megnyerte a választást, de aztán lapátra tették” – foglalta össze az ellenzék motivá­cióit Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány bevetette a nehéztüzérséget

ĀHétértékelő. Miután nem jött be a baloldal haszonleső és bizalomromboló kampánya, most úgy tesznek, mintha ők mindig is oltáspártiak lettek volna – mutatott rá Deák Dániel

Gyurcsányékat is megosztja a halálkampány

ĀHétértékelő. Az ellenzéki vezetők is felismerték, hogy az oltásellenes kampányukkal még saját szavazóik körében sem arathatnak sikert – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán elemző