Belföld

„A rozsda a város aranya”

Újrahasznosítják az ipar által elhagyott területeket, amelyek közel vannak a belvároshoz, és remek közlekedési adottságokkal rendelkeznek. Nyolcezer kollégiumi férőhely is létesül

Nem érinti a Fudan Egyetem campusának felépítése a fejlesztési terveit. A főváros és a kormány Budapest belvárosának délre való kiterjesztésével növelné a kollégiumi helyek számát, a zöldfelületeket, illetve javítaná a közösségi közlekedést.

Bemutatta tegnap a Déli Városkapu fejlesztési program részleteit Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Fürjes Balázs kijelentette, a kollégiumi férőhelyek hiányát tekintve Budapest mintegy ötvenéves lemaradásban van. A kormány ezért évekkel ezelőtt döntött a kollégiumi fejlesztési programról, ez az úgynevezett Diákváros projekt, amely a Déli Városkapu fejlesztési program része.

Az elmúlt húsz év során a főváros „délre nőtt”, a Duna mindkét partján ebbe az irányba terjeszkedett, tehát „a jövő délre van.” Az érintett térségek, ahol a fejlesztéseket tervezik – Csepel és Ferencváros – tipikus rozsdaövezetek, olyan ré­giók, ahol egykor kereskedelmi, ipari tevékenység zajlott, mára azonban ezek megszűnésével elhagyatottá váltak, helyükön romok, szemét és környezetszennyezés maradt. Holott ezen térségek elhelyezkedése rendkívül kedvező, néhány kilométerre vannak a belvárostól, és remek közlekedési adottságokkal rendelkeznek. Ezért – elkerülve a felesleges terjeszkedést és a távolságok növelését – újrahasznosítják a rozsdaövezeteket – hangsúlyozta Fürjes. Mint fogalmazott: ebből a szempontból „a rozsda a város aranya”.

Megépül a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, ebben már megállapodtak Baranyi Krisztina polgármesterrel – közölte az állam­titkár, hozzáfűzve, itt lesz az új Atlétikai Központ is. Észak-Csepelen létrejön Budapest egyik legnagyobb közparkja, gyalogos és tanösvényekkel, tisztásokkal, játszóterekkel, kültéri sportpályákkal. A harmadik nagy elem a Budapest Diákváros, amelyben két ütemben, négyezer-négyezer hallgató számára terveznek létrehozni kollégiu­mokat. Ettől északra üzleti területeket alakítanak ki, itt kap helyet a Fudan Egyetem campusa is. Fürjes ezzel kapcsolatban megjegyezte, bár érthetőnek tartja, hogy a történelmi tapasztalatok miatt vita folyik a kínai egyetemről, ám az intézmény felépítése nem lesz kihatással a Diákváros eredeti terveire.

Vitézy Dávid arról beszélt, Budapest történelméhez méltó, átfogó tervezési munka zajlik: nemcsak épületekről, funkciókról, hanem parkokról, zöldövezetekről, illetve Budapest belvárosának délre való kiterjesztéséről is gondolkodnak.

Kapcsolódó írásaink

Rozsdaövezetből diákváros

ĀA külső-Ferencvárosba, valamint Észak-Csepelre tervezett új negyed egy kisvárosnyi egyetemistát tud majd befogadni, s mellette több száz embernek ad munkahelyet