Belföld

A magyarok több mint fele nem ért egyet a baloldali oltásellenességgel

Elérheti a hatmilliót az oltást megkapók száma, hiszen a már beoltottakkal együtt összesen ennyien tervezik beadatni maguknak a vakcinát Magyarországon – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatásából. A magyarok több mint fele, nem ért egyet a baloldali politikusok véleményével, hogy meg kellett volna várni a magyar hatóságok után az Európai Unió engedélyét is a kínai és orosz vakcinák felhasználásáig.

A magyarok több mint fele nem ért egyet a baloldali oltásellenességgel
A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája Pálmai Tamás háziorvos békési rendelőjében 2021. március 26-án
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az előző héthez képest is tovább emelkedett az oltási hajlandóság, így már 6 millió honfitársunk, a felnőtt népesség háromnegyede (75 százalék) oltáspárti. Ezek alapján az oltásregisztráció gyors emelkedése várható a közeljövőben. A múlt héthez képest emelkedett a kormányfővel kritikusak oltási kedve, de továbbra is alacsonyabb, mint az országos átlag (csak 66 százalékos). Ezzel szemben a kormányfővel szimpatizálóknak változatlanul magas aránya oltáspárti (80 százalék) - derül ki a Nézőpont tanulmányából.

Korábban baloldali politikusok azt kezdeményezték, hogy a magyar hatóságok által engedélyezett kínai és orosz vakcinákat, az Európai Uniótól kapott engedélyig ne lehessen használni Magyarországon.

A magyarok többsége (53 százalék) inkább nem ért egyet ezzel a lépéssel.

Ők úgy vélték, hogy a magyar hatóságok engedélyezése után a kínai és orosz vakcinákkal is oltani kell. Mindössze a felnőtt népesség harmada (33 százalék) gondolta úgy, hogy inkább meg kellett volna várni az Európai Unió engedélyét a kínai és orosz vakcinák kapcsán.

A megkérdezettek nagyobb része úgy vélte, hogy a magyar hatóságok engedélyezése után a kínai és orosz vakcinákkal is oltani kell
A megkérdezettek nagyobb része úgy vélte, hogy a magyar hatóságok engedélyezése után a kínai és orosz vakcinákkal is oltani kell
Fotó: Nézőpont Intézet

Érdekesség, hogy még a kormányfővel szemben kritikusok harmada (35 százalék) is ebben a kérdésben a kormány oltáspárti álláspontjával értett egyet. Egy évvel a jövő évi országgyűlési választások előtt az is figyelmet érdemel, hogy az ismeretlen preferenciával rendelkezők körében is közel kétszer annyian támogatták ebben a kérdésben a kormány oltáspárti döntését (38 százalék), mint amennyien a baloldal keleti vakcinákkal való oltást ellenző álláspontját (22 százalék) - teszik hozzá.

Kiemelik: a 2022-es választások egyik fő kérdése az lesz, hogy melyik politikai oldal tudná jobban vezetni az országot és különösen is, melyikük alkalmasabb a járványhelyzet kezelésére. A válasz egyértelmű: csak a magyarok 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha a baloldal lenne kormányon, akkor ők jobban kezelték volna a koronavírus-járványt, mint a jelenlegi kormány. Még a kormányfővel kritikus, potenciális baloldali szavazóknak is csupán a 27, az ismeretlen pártpreferenciájú szavazóknak pedig mindössze 5 százaléka gondolja a baloldalról, hogy jobban kezelték volna a koronavírus-krízist.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Az oltás életet ment

ĀCsak egyéni védelem van, egyéni védelmet, pedig csak az oltás ad - A következő hat hét döntő lesz, Magyarország meg tudja duplázni a beoltottak számát, így május végére, júniusra kint vagyunk a vízből + VIDEÓ