Belföld

Sokba került Karácsony késlekedése

A Transparency International Magyarország is elismeri: a Lánchíd felújításának drágulását részben a csúszás okozta

Karácsony Gergely választási ígéretei között kulcsszerepet kapott ugyan az átláthatóság, ám a vállalásból szinte semmi nem valósult meg.

Sokba került Karácsony késlekedése
Ötmilliárd forint – ennyi a főpolgármester tétovázásának az ára
Fotó: MH/Purger Tamás

A Fővárosi Önkormányzat tevékenységének átláthatóságát jelentősen nehezíti, hogy a városvezetők kényes kérdések esetén hallgatnak. Információink alapján – miután felvetéseinket a Fővárosi Önkormányzat nem cáfolta – megírtuk, hogy a Transparency International Magyarország 25 ezer forintos óradíjért ad tanácsokat a budapesti városvezetésnek, amely alapján szakértőnk évi ötvenmillió forintos megbízatást feltételezett.

A szervezet lapunkhoz eljuttatott válaszában egyértelművé tette, a Fővárosi Önkormányzattal közvetlenül semmilyen kapcsolatban nem álltak, és jelenleg sincs szerződésük, a főváros cégével, a BKK-val kötöttek integritási megállapodást a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás monitorozására. Valóban 25 ezer forintos óradíjban állapodtak meg, ugyanakkor kétszáz órában volt maximálva az elszámolható óradíj, ami ötmillió forintos maximumot jelentett.

A BKV busztenderét nem vizsgálták, ám a sajtóhírek tükrében a szervezet is kifejezte aggályait.

Az egyéves csúszással, lényegesen szegényesebb műszaki tartalom mellett, látszólag ötmilliárd forinttal drágábban, márciusban megkezdődött Lánchíd-felújítás kapcsán a Transparency leszögezte, az ajánlatkérő a legolcsóbb ajánlatot fogadta el, és egyik ajánlat esetében se merült fel, hogy ne piaci alapú árazást alkalmazott volna. Meglátásuk szerint az ötmilliárd forintos emelkedés nem értelmezhető, figyelembe véve az árak emelkedését, a híd állagának további romlását, plusz a forintárfolyam gyengülését.

Kijelentik, a korábbi ajánlatok nem összehasonlíthatók a 2020-as ajánlatokkal, mert nem ugyanaz a műszaki tartalom a két kiírásban, az ajánlatkérő pedig az előleg kérdésében a jogszabályoknak megfelelően járt el. A Transparency válaszaiból tehát egyértelműen kiderül, a hídfelújítás költségeinek jelentős emelkedését
a Karácsony Gergely vezette önkormányzat késlekedése okozta.

Kapcsolódó írásaink