Belföld

Gyurcsány ügyvédje az ördög ügyvédje?

A rendőrség szerint Czeglédy Csaba segédkezett abban, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Facebook-felhasználókhoz eljusson a kiszivárogtatott Borkai-videó

A baloldal felfüggesztett ügyvédjének, Czeglédy Csabának a bankszámlájáról fizették a fideszes politikusok lejáratására létrehozott blog Facebook-reklámjait. Gyurcsányék ügyvédjét ezúttal bűnsegédként, személyes adattal történő visszaéléssel gyanúsítják.

A baloldal és a Gyurcsány család dédelgetett kedvencét, a 2000-es évek elején adócsalásért egyszer már elítélt, újabban bűnszervezet fejeként hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással, továbbá gazdasági csalással is vádolt Czeglédy Csabát újabb ügyben hallgatta ki gyanúsítottként a Nemzeti Nyomozó Iroda a csütörtök esti órákban.

A rendőrség ugyan nem nevezte meg Czeglédyt és egy másik személyt, akiket Az ördög ügyvédje blogon kiszivárgott Borkai-videó kapcsán indult büntetőeljárásban bűnsegédként, személyes adattal, illetve különleges személyes adattal történő visszaéléssel gyanúsítottak meg, ám a Hvg.hu által idézett kihallgatási jegyzőkönyvből egyértelműen kiderült, hogy az egyik gyanúsított maga Czeglédy Csaba, aki a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje lesz a baloldali előválasztáson a szombathelyi választási körzetben.

A rendőrség szerint Czeglédy Csaba segítséget nyújtott abban, hogy a Facebook-oldalon megosztott weboldalakat, valamint az azokon közzétett szexfelvételeket a megyei Facebook-felhasználók megismerjék.

A nyomozók közölték a szombathelyi politikussal, hogy a Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott, jelenleg Az ördög ügyvédje nevű Facebook-oldal kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva kért hirdetést, amelynek díját Czeglédy bankszámlájáról egyenlítették ki.

A 2019-es önkormányzati választások előtt felbukkanó, Az ördög ügyvédje néven jelentkező blog április elején ismét megjelent, és a hirdetés azt kívánta reklámozni, hogy a blog máig ismeretlen szerzője és tulajdonosa az állítottak szerint százmillió forint készpénzt gyűjtött össze, amit annak a személynek ajánl fel, aki segít egyértelmű bizonyítékokkal lebuktatni fideszes politikusokat.

A Fővárosi Főügyészség a Pesti Srácok hírportálnak megerősítette, hogy a Borkai Zsolt volt győri polgármesterhez köthető ügyben a vádhatóság jogsegélykérelemmel fordult a svájci igazságügyi szervekhez a blog kezelőjének felkutatása érdekében, ennél többet azonban a nyomozás érdekében nem árultak el.

Polt Péter legfőbb ügyész nemrégiben képviselői kérdésre adott válaszában azt mondta, a Borkai Zsolt és más sértettek által 2019-ben tett feljelentés alapján indult büntetőeljárásban zsarolás, kábítószerrel történő visszaélés, más egészségét veszélyeztető, valamint nemi erkölcs elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz az ügyészség.

„Sajnos nem én vagyok Az ördög ügyvédje, de büszke lennék rá, ha én lennék” – ezt mondta a rendőröknek a Demokratikus Koalíció meggyanúsított politikusa a Hvg.hu birtokába került kihallgatási jegyzőkönyv szerint.

Kapcsolódó írásaink