Belföld

Elégedetlenek az uniós államok

A brüsszeli bürokrácia gépezete a vakcinabeszerzéskor pont úgy bénult meg, mint a migrációs válság idején

Brüsszelben az történt, mint a kerítésépítésnél: jött a migráció, és mire észbe kaptak, már bent voltak. Egyetlen ország akadt, amelyik kerítést épített. Ezért nekünk estek – idézte fel Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

Elégedetlenek az uniós államok
Ursula von der Leyenék hónapokig késlekedtek a szerződések megkötésével
Fotó: AFP/Pool/John Thys

A miniszterelnök szerint ugyanaz történik a vakcinák beszerzése kapcsán, mint 2015-ben. Előbbiekkel kapcsolatban kifejtette, személyesen is nyomasztotta, hogy versenyt futva az idővel, minél több életet lehessen megmenteni.

Brüsszelben ezen a területen is az történt, mint ami a migrációnál, akkor „mire észbe kaptak, hogy ebből baj lesz, már bent voltak”. Ha nincs uniós megoldás, nemzeti megoldásra van szükség. Kell, hogy legyen ilyenkor egy másik forgatókönyv, ez volt a kínai és az orosz vakcina – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az idő igazolta, jól döntöttünk, lakosságarányosan kétszer annyi embert oltunk be, mint a nyugat-európai államok.

Orbán Viktor nem először beszélt arról, hogy az európai uniós vakcinabeszerzés kevésbé hatékony, mint a tagállami vásárlás. Március 19-i rádiós interjújában már megemlítette: „Ez a második nagy csalódásunk az európai politikában. Az első a migráció volt, amikor behívta az illegális migránsokat az unió, ahelyett, hogy megállította volna a határnál.” A miniszterelnök szerint ez is alátámasztja, hogy a nemzetállamok, a nemzeti parlamentek fölött még nem járt el az idő.

Hat évvel ezelőtt Brüsszel központi gépezete megbénult, amikor a közösségnek gyorsan reagálnia kellett volna a migránsok beözönlésére, helyette nekiestek Magyarországnak, mert kerítést épített a déli határai mentén. Most hónapokig vártak a közös vakcinaszerződések megkötésével, és ismét hazánkat bírálták. Ezúttal más tagállamok is az önállóság útjára léptek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az Európai Tanács ülésén adott hangot véleményének, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az uniós vakcinapolitika túlságosan lassú. Álláspontja szerint az EU-ban nem igazságosan osztják szét a vakcinaszállítmányokat, ezért vétót is kilátásba helyezett, március végén pedig bejelentette, áprilisban 300 ezer, majd májusban 500 ezer és június elején 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezhet Ausztriába.

Németország is többször kifejezte csalódottságát az uniós oltási kampánnyal kapcsolatban, a szociáldemokrata alkancellár, Olaf Scholz szerint Brüsszel egy helyben toporog, és azzal vádolta az EU-t, hogy rosszul állította föl a prioritási sorrendet, ez vezetett a lassú szállításhoz. 

Kapcsolódó írásaink