Belföld

Jelentősen visszaesett a kormánypárti oldalak elérése

Csütörtök óta a kormányzati Facebook-oldal és számos kormánypárti politikus oldalának elérése jelentősen visszaesett, több esetben a töredékére - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken a közösségi oldalán.

Jelentősen visszaesett a kormánypárti oldalak elérése
A Facebook korlátozza a jobboldali tartalmak terjedését
Fotó: MH

Dömötör Csaba kiemelte, hogy ez az ő oldalára is igaz, hozzátette, hogy értetlenül állnak a dolog előtt, mert ennek okairól a Facebook nem adott előzetes tájékoztatást.

Nem lehet tudni, hogy a jelenség hátterében technikai probléma van, vagy az a már korábban bejelentett szándék, hogy visszaszorítsák a politikai tartalmakat. Az eset mindenesetre felhívja a figyelmünket a közéleti szereplők kiszolgáltatottságára ezen a téren - emelte ki a politikus.

Az elérések csökkentése különösen hátrányos a mostani időszakban, amikor a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos információ, és a magyarok hiteles tájékoztatása minden másnál fontosabb az online felületeken.

Objektum doboz


Ha nem jelenik meg a hírfolyamotokban bejegyzés a kormánytól vagy a kormánypárti politikustól, a kedvencek beállításával kikerülhető lehet -javasolta Dömötör Csaba. Így remélhetőleg nagyobb eséllyel jelennek majd meg a tartalmak a jövőben.

A korlátozásról Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is beszámolt a közösségi oldalán, rámutatva: a Facebook korlátozza a jobboldali tartalmak terjedését.

„Immár másfél napja, többen tapasztaljuk jobboldali, kereszténydemokrata képviselők, miniszterek és államtitkárok, hogy a Facebook radikálisan, kb. 90 százalékkal csökkentette oldalaink eléréseit. Ezt bárki megnézheti ha rákattint az oldalainkra és összehasonlítja a mai és a korábbi bejegyzések interakcióit. Persze a baloldali bejegyzések gond nélkül ugyanúgy terjednek mint korábban!” - írta Hollik István.

A politikus rámutatott, hogy mindezt a koronavírus-járvány idején, mikor több, a védekezéshez kapcsolódó bejelentést is a közösségi oldalon tesznek közzé a közéleti személyiségek.

„A világ egyik legnagyobb vállalata eddig erre semmilyen magyarázatot nem adott! Éppen ezért az érintettek nevében kérdezem a Facebooktól:
- Ez a jelenség elsősorban a jobboldaliak oldalait érinti, miért?
- Technikai probléma vagy politikai indíttatás áll mögötte
- Legalább 36 óra eltelt a jelenség kezdete óta, miért nem mondtak eddig erre semmit?
- Hogyan tudják garantálni, hogy ugyanez nem ismétlődik meg 1 év múlva a választás előtti napokban?
Várjuk Zuckerberg úr válaszát!” - írta Hollik.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink