Belföld

Uzsorakötbérrel lehetetlenítettek el egy vállalkozót Zalaszentgróton

A város DK-s polgármestere a februári testületi előterjesztésben szemérmesen elhallgatta,hogy polgármesterként saját hatáskörben szerződött Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával

A képviselő-testületet megkerülve kötött szerződést Zalaszent­grót DK-s polgármestere a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával.

Uzsorakötbérrel lehetetlenítettek el egy vállalkozót Zalaszentgróton
Czeglédyt úgy bízta meg az önkormányzat, hogy ügyvédként már felfüggesztették
Fotó: MH/Purger Tamás

„Zalaszentgrót DK-s polgármestere, Baracskai József a képviselő-testület háta mögött kötött megbízási szerződést Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával 2020. július 16-án. Tekintettel arra, hogy már nem volt hatályban a rendkívüli jogrend, a Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötendő megbízási szerződésről a zalaszentgróti képviselő testületnek kellett volna dönteni” – írta a Facebookon Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki közérdekű adatigénylési kérelemmel fordult a DK-s polgármesterhez.

Az ügy hátteréről a Szentgrót és Vidéke újság számolt be. Eszerint a város belterületén egy romos állapotú területet értékesítettek 6,5 millió forintért egy építési vállalkozónak, aki azt vállalta, hogy ezen a területen egy tizenhét lakásos társasházat épít fel egy üzlethelyiséggel és nyolc garázzsal. A szerződés­ben késedelem esetére ötmillió forintos késedelmi díjat és napi harmincezer forint kötbért kötöttek ki.

A beruházáshoz a két különálló helyrajzi számon lévő ingatlan egyesítésére volt szükség, és amíg ez az eljárás nem fejeződött be, addig a tervezéshez sem lehetett hozzálátni. „Ekkor már láttuk, hogy a határidővel meg fogunk csúszni” – mondta lapunknak Tarbuza Attila, a telkeket megvásárló vállalkozó. Hozzátette: kezdeményezték a szerződésben rögzített határidő meghosszabbítását, ám ebbe az önkormányzat nem egyezett bele, holott a késedelemről nem a vállalkozó tehetett.

„Az önkormányzat kötbérként ötszázmillió forintot követelt, vagyis elfogadhatatlan feltételt szabott, amibe nem mehettünk bele” – magyarázta a vállalkozó. Ekkor életbe lépett az a szintén szerződésben rögzített lehetőség, hogy az önkormányzat visszavásárolja a területet, természetszerűleg figyelembe véve az addig megvalósított értéknövelő beruházásokat. Tarbuza elmondta, hogy negyvenmillió forint összegben benyújtották a számlákat az önkormányzatnak, ami után a válasz az volt, hogy kétmillió forintot hajlandók fizetni.

„Czeglédy Csaba, az önkormányzat által felkért ügyvédi iroda képviseletében tavaly szeptember 7-én kereste meg először levélben, és később személyesen is az építési vállalkozót, ám mi erről a képviselő-testületben csupán  idén februárban értesültünk” – mondta lapunknak Veress János önkormányzati képviselő, a Fidesz zalaszentgróti szervezetének elnöke. A polgármester a jogvita kapcsán készített előterjesztésben csak azt írta, hogy külső irodát kért fel a közvetítésre, de arról nem számolt be, hogy ez Czeglédy Csabáé, akit ügyvédként felfüggesztettek. Czeglédy megbízása és ennek díja sem a tavalyi, sem az idei költségvetésben nem szerepel – tette hozzá.
 

Kapcsolódó írásaink

Májusban elrajtol a Czeglédy-per

ĀCzeglédy Csaba hét vádlott-társát hallgatja ki a Kecskeméti Törvényszék május közepén, közülük hatra bűnszervezeti bűnsegédként fegyházbüntetést kér a vádhatóság

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom