Belföld

Újabb katonai középiskola nyílhat Nyíregyházán

Honvédelmi képzés

A Debrecenben lévő Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium mintájára szeretne honvéd középiskolát nyitni Nyíregyházán a honvédelmi tárca.

A döntés hátterében az áll, hogy a Hajdúság „fővárosában” lévő középiskolába minden esztendőben többszörös a túljelentkezés, emiatt a térségben indokolt lenne egy újabb oktatási helyszín létrehozása, amely a debreceni iskola tagintézményeként működhetne a jövőben. Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP), illetve a testület már elkülönített egy iskolai ingatlant erre a célra, amelyről a minap Benkő Tibor honvédelmi minisztert szintén tájékoztatták. A tervek szerint a fiatalok támogatást és szakmai segítséget kaphatnak majd a településen lévő MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonáitól.

A tárca által támogatott képzési rendszerhez szorosan kapcsolódik az úgynevezett Honvéd Kadét Program, amelyet immár csaknem hetven középiskolában érhetnek el a diákok. Mint korábban arról több alkalommal beszámoltunk, a honvédelmi tárca tervei szerint országosan nyolc-tíz hasonló honvéd középiskolát és kollégiumot indítanának. Ezek közös feladata lenne a tiszt- és az altisztképzés utánpótlásának biztosítása.

Kapcsolódó írásaink