Belföld

Feszes oltási tempó

Már huszonöt százalékos a magyar lakosság átoltottsági szintje, a beoltott csoportok körében radikálisan lecsökkent a megbetegedések száma

Adattorlódás miatt rekordmagas Covid–19 okozta halálozást jelentettek tegnap a hatóságok. A kedden zárult oltási héten minden eddiginél több ember kapta meg a védőoltást.

Feszes oltási tempó
Fegyelmezett várakozás egy pestszentlőrinci oltóponton
Fotó: MH/Katona László

A védelmi intézkedések első fokozatú feloldása ellenére is fontos az eddigi járványügyi szabályok betartása – mondta Müller Cecília tegnap az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, kedden 1933 új fertőzöttet azonosítottak, 311-en pedig elhunytak, ami rekordmagas napi érték. Kórházban 12 202 beteget ápolnak, és 1407-en vannak lélegeztetőgépen. A koronavírusos betegek három-négy százalékának nincs alapbetegsége. Mint mondta, az elhunytak magas száma adattorlódás miatt jelent meg a statisztikában. Az egészségügyi szolgáltatók a húsvéti ünnepek alatt nem mindig tudtak pontos adatokat jelenteni, és azokat most korrigálták – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban kételyek merültek fel, sok országban életkorhoz kötik vagy átmenetileg felfüggesztették az alkalmazását, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy tisztviselője pedig azt állította, hogy a vakcina és a vérrögképződés között összefüggést talált. Ugyanakkor jelenleg hivatalos EMA-vélemény nem fogalmazódott meg, amennyiben ez megtörténik, azt a magyar hatóságok is figyelembe veszik.

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, soha annyi oltást nem adtak be, mint a keddi nappal lezárult oltási héten. Az első oltást mintegy 526 ezer fő kapta meg, a második oltást is számítva több mint 778 ezer védőoltást adtak be – ismertette. Kiemelte, Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja egész Európában. Emlékeztetett, a tegnap reggeli adatok szerint 2 536 751 ember kapta meg az első védőoltását, amivel 25 százalékos az átoltottsági szint, ami messze a 13 százalékos uniós átlag felett van, 1 005 936 ember már a második dózist is megkapta.

Hangsúlyozta, azokban a csoportokban, ahol a védőoltásokat már beadták, radikálisan csökkent a megbetegedések száma. Ismertette, már több mint százezer pedagógus kapta meg eddig az oltást, kedden pedig ismét több mint százezren kaptak SMS-ben behívót soron kívüli oltásra, ami csütörtöktől vasárnapig tart. Múlt héten az első körben 78 ezer, már korábban regisztrált pedagógus kapott meghívót, közülük 66 685-en, vagyis a 85 százalékuk jelent meg az oltáson, míg az akciót megelőzően már 34 ezer pedagógus kapott oltást. Ismertette: 3,9 millióan regisztráltak, közülük 1,6 millióan még várnak az oltásra.

A következő napokban a múlt héten érkezett Szputnyikkal és a tegnap érkezett Pfizerrel folytatódik a vakcinázás. A 246 870 adag Pfizer-vakcinából 114 ezret második körös oltásokra használnak, százezer adagot a pedagógusok oltására, több mint 32 ezerre pedig a háziorvosok szervezhetnek oltandókat. Budapesten a háziorvosok mellett 18 járóbeteg-szakrendelőt is bekapcsoltak az oltásba.

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség oltóbuszai is folyamatosan dolgoztak, Nógrád és Komárom-Esztergom megyében több mint 20 kisebb településen oltottak. A következő napokban a katonák második körös oltását végzik, ha ezzel végeztek, akkor újra visszatérnek a kistelepülésekre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom