Belföld

Stratégiaváltás a baloldalon

Az oltásellenes kampányt le, a halálkampányt viszont felcsavarták Gyurcsány Ferencék, akik csakis kizárólag a vélt politikai haszon miatt támadják a járványvédelmi intézkedéseket

Nyilvánvalóvá vált a baloldal számára hogy oltásbizalmatlansági akciói kudarcot vallottak, ezért stratégiát váltott.

Stratégiaváltás a baloldalon
Hadházy Ákos továbbra is kitart az oltásellenes híresztelések mellett
Fotó: MH/Katona László

Bár a Gyurcsány Ferenc-vezette baloldal elkezdte felismerni: szavazatmaximalizálási szempontból egyáltalán nem működik az oltásellenes kampányuk, ám egyes politikusok továbbra is a koronavírus elleni készítmények ellen kampányolnak, miközben maguknak beadatják a vakcinákat. Hadházy Ákos, Momentum-közeli országgyűlési képviselő a hétvégén számolt be közösségi oldalán arról, hogy be lett oltva – Modernát kapott –, de a bejegyzés második felében már arról értekezett, hogy a világ több országában is alkalmazott kínai Sihopharm miért nem felel meg a hatvan év felettiek számára. Megjegyezendő: a külföldi és magyar virológusok ennek épp az ellenkezőjét állítják.

Bár pont a Gyurcsány-párt egészségpolitikusa gondolja ezt másképp, a minap ugyanis Komáromi Zoltán a Heti TV-ben kitolásként értékelte, hogy a kormány kínai és orosz oltóanyagokat is küld az önkormányzatoknak. Jól mutatja a kommunikációs zűrt a DK-n belül, hogy a január 16-án elindított oltásellenes petíciójukat három és fél hónap után felfüggesztették.

Gyurcsányék aláírásgyűjtése mögött – a bizalomhiány-gerjesztésen túl, miszerint Magyarországon csak olyan készítménnyel lehessen oltani, amelyet már engedélyezett az Euró­pai Gyógyszerügynökség – adatgyűjtési szándék állhatott, emiatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság több kifogást is emelt a petíció kapcsán. Például azért, mert a baloldali párt tájékoztatójában olyan külföldi székhellyel bíró adatfeldolgozó cégek is szerepelnek, amelyek mind a bukott kormányfő bizalmi embereihez köthetők.

Halálkampányukat azonban tovább folytatják Gyurcsányék, legújabb akciójukban közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, hogy megtudják: hány idős ember halt meg azért, mert nem jutott lélegeztetőgépes ellátáshoz. A koronavírus csak „tettestárs”, az emberek halálát az elmúlt tíz év „egészségügy-ellenes politikája, az orvosok és ápolók orbáni elüldözése” és az emiatt kialakult kapacitás­hiány okozza – állította tegnap a DK frakciószó­vivője, Varga Zoltán.

Az Alapjogokért Központ tegnap indította el szembesítő kampányát, ebben a baloldali politikusok, „szakértők” olyan kijelentéseit mutatja be, amelyek a védőoltások iránt igyekeznek bizalmatlanságot kelteni. Mint fogalmaztak: a „minél rosszabb, annál jobb” elvét régóta valló ellenzék célja nyilvánvaló. Ha elbizonytalanodna a lakosság a vakcinák kapcsán, és kevesebben oltatnák be magukat, a pandémia még inkább elhúzódhat, a korlátozásokat továbbra is szükséges lenne fenntartani, ami pedig társadalmi elégedetlenséghez vezethet, és ez a baloldali remények szerint átsugározhat a választásokra is – emlékeztettek. Kiemelték: egyes pártok nem hiába akarták „betiltani a kínai vakcinát” vagy nevezték „emberkísérletnek” az orosz oltóanyagot, és házi elemzőik nem hiába beszéltek arról, hogy politikai cél az oltakozási kedv aláásása, vagy arról, hogy a „gyászból adódó fájdalmakat” szavazatokra is lehet váltani. Lehet, a vírust tekintik a baloldali összefogás hetedik erejének? – tették fel a költői kérdést, aláhúzva: a baloldal oltásbizalmatlansági akciói nem érik el céljaikat.

Baloldali megszólalások, röviden

„Arra kérjük az Európai Bizottságot, akadályozzák meg, hogy a magyar kormány a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával. Nem leszünk sem az orosz, sem más hatalom kísérleti egerei. Nem fogjuk hagyni, hogy egy ismeretlen és kockázatos vakcinával kísérletezzenek a magyar embereken” – mondta november 21-i sajtótájékoztatóján Rónai Sándor, a Gyurcsány-párt EP-képviselője.

„Ha az emberek nem oltatják be magukat, azért Orbán lesz a hibás – fogalmazott december 26-án a Politicónak Krekó Péter baloldali elemző, a Political Capital vezetője, majd a baloldal mára elbukó oltásellenes stratégiáját leleplezve hozzáfűzte: – A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor (Orbánnak) kell viselnie a politikai következményeket.”

„Félő, hogy a magyar szakemberek, a hatóságok nemcsak a szakmaiságnak akarnak megfelelni, de még Önnek (a kormányfőnek – a szerk.) is” – keltette a bizalmatlanságot Jakab Péter Jobbik-elnök február 15-i parlamenti felszólalásában.

„Én ezzel vitatkozok...” – reagált február 24-én az ATV műsorában a DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán azon kormányzati felvetésre, miszerint bármilyen vakcina jobb, mint a koronavírus okozta betegség.

Kapcsolódó írásaink