Belföld

Saját perét bukta el Ungár Péterék portálja

Igazságtétel

Jogerősen pert nyert az Országgyűlés Hivatala és az Ország­gyűlés elnöke az Azonnali Média Kft. által indított perben – közölte a hivatal sajtóirodája.

A Kúria február 23-án hozott végzésével helybenhagyta a közigazgatási peres eljárásban az első- és másodfokú bíróságok által hozott, az Országgyűlés szervezete szempontjából kedvező döntéseket. A pert az Azonnali indította 2019 novemberében. A cég azt sérelmezte, hogy a hivatal sajtóirodája elutasította kérelmüket, amelyben szerették volna elérni, hogy munkatársaik a parlament sajtótudósításra kijelölt helyszíneitől eltérő helyiségekben is készíthessenek felvételeket.

A jogerős végzés ellen az Azonnali újabb jogorvoslati kérelmet nyújtott be, amit a Kúria befogadott. A legfőbb bírói fórum kimondta: az első- és másodfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy az Azonnali által támadott jogi aktusok közigazgatási perben nem vitathatók. Az indoklás szerint a hatalmi ágak elválasztásának elvéből következően a törvényhozó hatalmi ág és annak szervei nem vonhatók a közigazgatási szervek körébe. Ugyan a hivatal tevékenysége tisztán igazgatási jellegű, de egyértelműen a törvényhozó hatalmi ághoz kapcsolódik.

Kapcsolódó írásaink