Belföld

Májusban elrajtol a Czeglédy-per

Czeglédy Csaba hét vádlott-társát hallgatja ki a Kecskeméti Törvényszék május közepén, közülük hatra bűnszervezeti bűnsegédként fegyházbüntetést kér a vádhatóság

Két egymást követő napon, hét vádlott meghallgatásával, május 19-én és 20-án, több mint két évvel a vádemelés után kezdődhet meg érdemben Czeglédy Csaba és társai büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken – értesült lapunk.

Májusban elrajtol a Czeglédy-per
Gyurcsány emberei, Varju László és Czeglédy Csaba sétálnak a főügyészség felé
Fotó: MH/Katona László

Jócskán megkésve, de végre elkezdődik a magyar költségvetést több mint hatmilliárd forinttal megcsapoló költségvetési és gazdasági csalás vádjában indult büntetőeljárás. Ennek az volt az oka, hogy a DK és az MSZP ügyvédjét és kampányguruját, a vádirat szerint a bűnszervezet vezetőjét, a korábban adócsalás miatt már elítélt Czeglédy Csabát képviselőnek jelölték Gyurcsányék a 2019-es EP-választáson, s ehhez a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak szavazataival mentelmi jogot biztosítottak a szombathelyi politikusnak. Ezt követően az eljárást az húzta el, hogy a lefolytatásra kijelölt Szegedi Törvényszék valamennyi büntető­bírája elfogultságot jelentett be, ami szintén jelentős késedelemhez vezetett.

A maffiavádas ügyben a Gyurcsány-párt láthatóan mindent elkövetett és elkövet annak érdeké­ben, hogy a jövő évi parlamenti választás előtt a bíróság ne tudjon első fokon ítéletet hirdetni, amelyben a vádindítvány azonnali bűnügyi felügyelet elrendelését kéri az elsőrendű vádlottra, akit a gazdasági csalás okán halmazati büntetésként akár tizenöt év fegyházbüntetéssel sújthatnak.

A Kúria által kijelölt Kecskeméti Törvényszék már az ősz folyamán megkezdte volna az eljárást, ám összeférhetetlenség miatt két védőt kizártak – az egyik éppen Czeglédy Csaba védőügyvédje volt – , s a fellebbezéséket csupán az idén bírálta el a Szegedi Ítélőtábla. Egyébiránt helybenhagyva Czeglédy védője, Hankó-Faragó Miklós kizárását. A per március elején folytatódott volna, akkor viszont több vádlott is koronavírus-betegségre hivatkozva maradt távol, így a törvényszék további halasztásra kényszerült.

Emiatt májusban két monstre tárgyalási napra lehet számítani, az elsőfokú bíróság ugyanis a huszonegyből összesen hét vádlott kihallgatását tervezi. A hét vádlott közül hat a vádirat szerint tagja volt annak a bűnszervezetnek, amely előre kitervelten, üzletszerűen, folytatólagosan, két adónemben 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az államnak, mivel nem fizették meg az általános forgalmi adót, illetve a Human Operator Zrt. által foglalkoztatott diákmunkaerő után a személyi jövedelemadót és a munkabérekhez kapcsolódó járulékokat. Valamennyiük esetében fegyházbüntetés kiszabását, s az okozott kár összegéig vagyonelkobzást kért a vádhatóság.

Czegédy Csaba kihallgatására egyelőre e két napon még nem kerül sor, meghallgatják viszont bűntársai közül azokat, akik a bűnszervezet irányításában Czeglédy közvetlen „munkatársai” voltak. Így például a másodrendű Cs.-né I. Juditot, a Human Operator Zrt. egykori könyvelőjét, a könyvelési csoport vezetőjét, aki a vádirat szerint Czeglédy utasításai alapján nyújtotta be a társaság adóbevallásait, irányította a bűnszervezet működésében érintett leányvállalatok, szövetkezet számlázását, könyvelését és bevallásait. Ugyancsak ő felügyelte a bankszámlákról történő kifizetéseket, és a számlázási láncban a zártkörű részvénytársaság és az iskolaszövetkezetek közé ékelt leányvállalatok, a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. és a Pannon Humán Koordinátor Kft. bankszámlái­nak a kezelését.

A könyvelő mellett a negyedrendű vádlott, P. Anita pénztáros kihallgatását is tervezik. Ő a mun-kaerő-közvetítéssel foglalkozó iro-dákat, a diákmunkások szerző­déseit, iskolaszövetkezeti tagsági viszonyukat felügyelte. A vádirat megfogalmazása szerint közreműködött „a pénz útjának hamis bizonylatokkal történő elleplezésében”. Erre azért volt szükség, mert a leányvállalatok bankszámlájáról összességében hárommilliárd forintot emeltek le készpénzben, hogy a pénz további útját a hatóság számára láthatatlanná tegyék. Mindezt az adóhatóság revizori jelentése tartalmazza. A bűnszervezet bűnsegédeit, illetve az iskolaszövetkezetek vezető tisztségviselőit ezekből a fekete pénzekből fizették, zsebből.

Mint látható, a büntetőeljárás negyedrendű vádlottjánál nagyok sok fontos feladat öszpontosult, vagyis P. Anita Czeglédy egyik bizalmi embere volt, ami azzal is magyarázható, hogy a dolgok így családon belül maradtak. Hisz a negyedrendű vádlott egyben felesége is a tizenötödrendűnek, Cz. Péternek, aki nem más, mint Czeglédy Csaba testvére. Őt a Human Operator Zrt. témavezetőjeként hallgatja ki a bíróság, és részt vett a Pannon Human Szerviz Kft. és a Pannon Human Koordinátor Kft. munkájában is.

Kapcsolódó írásaink

Czeglédyék fantomcége

ĀTizenötmillió forint tartozással tűnt el a Human Operator Zrt. leányvállalata, amely a baloldal ügyvédje számára igazolta a szakvizsgára bocsátás feltételeinek teljesülését