Belföld

Gyurcsány még egy tűzijátékot sem tudott megszervezni tragédia nélkül, de a kormányt bőszen támadja

Kormányzásképtelenséggel, emberéletek elvesztésével vádolta szerdán Gyurcsány Ferenc a kormányt, holott épp a baloldal vezetője bukott meg miniszterelnökként cinizmusa és kimeríthetetlen hatalomvágya miatt. Tizenöt évvel ezelőtt többször is a saját maga által előidézett nehézségekkel kellett szembenéznie a Gyurcsány-vezette balliberális kabinetnek.

Gyurcsány még egy tűzijátékot sem tudott megszervezni tragédia nélkül, de a kormányt bőszen támadja
Gyurcsány úgy döntött, nincs politikai felelőse a 2006-os tragédiának
Fotó: MH

Bár tudható volt a kormányzat számára, hogy az augusztus 20-i állami tűzijáték idejére egy jelentős hidegfront éri el Budapest területét – az OMSZ riasztást is adott ki –, ám a rendezvényért felelős akkori kancelláriaminiszter, Szilvásy György nem lépett. A Gyurcsány-kormány nem mondta le a programokat.

A szélvihar okozta szerencsétlenségben és az azt követő pánikhullámban öten vesztették életüket, ötszázan megsérültek.

Volt, akinek a gerince tört el a sötét emlékű 2006-os estén és ma is kerekesszékben él.

Gyurcsány a tragédia idején Balatonőszödön tartózkodott, másnapi sajtótájékoztatóján pedig a természetet okolta a történtekért.

Későbbi reakciók alapján megállapítható: úgy döntött, nincs politikai felelőse az ügynek, Szilvásy sem mondott le.

Az áldozatok hozzátartozói, valamint a súlyos, maradandó sérüléseket szerzett károsultak hiába kértek akkor kártérítést a baloldali miniszterelnöktől, a kifizetésre csupán az Orbán-kormány hatalomra kerülése után, 2010-et követően került sor negyedmilliárd forint értékben az Országgyűlés határozatának megfelelően.

Objektum doboz

Súlyos következményei lettek az október 23-i budapesti megmozdulásoknak is, amikor is a Gergényi Péter akkori rendőrfőkapitány által vezényelt, azonosító számot nem viselő rendőrök eszközöket nem válogatva lőttek a békésen demonstrálók közé.

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre – a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésén 167 sérültről számoltak be, a mentőszolgálat 141-et jelentett –, a 2011-es Balsai-jelentés név szerint említi azokat, akik súlyos és maradandó sérüléseket szenvedtek. Gyurcsány példás rendteremtésnek nevezte az eseményeket, Gergényi azt nyilatkozta, a kormányfő minden segítséget megígért, támogatásáról biztosította a rendőrséget. A bukott miniszterelnök most az általa irányított halálkampánnyal, emberi életekkel, méltósággal nem törődve próbálja megkaparintani a hatalmat.

Kapcsolódó írásaink