Belföld

Dömötör Csaba: Gyurcsány legfontosabb feladata, hogy fenyegessen

Elsősorban a koronavírus-járvány elleni védekezésről volt szó napirend előtt az Országgyűlés szerdai ülésén.

Dömötör Csaba: Gyurcsány legfontosabb feladata, hogy fenyegessen
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormány nem megvédte a magyarokat a járvány idején, hanem hozzájárult százak halálához, ezért pedig számon fogják kérni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kifejtette: úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc legfontosabb feladata, hogy fenyegessen, tehát semmit nem változott Balatonőszöd óta.

Úgy látja, az ellenzék megpróbálja letagadni, hogy oltásellenes kampányt vitt, támadta az engedélyező hatóság döntését, petíciót indított, és azt állította, hogy nincs igény az oltásokra. A baloldalnak óriási tapasztalata van abban, hogy miként írja felül a múltat, de nem tudja letagadni, mit tett - mondta.

Az államtitkár kiemelte: az ellenzék a vakcina ellen hangolt, és bár a járvány ellen küzdők névsorában is szerepelhetett volna, a másik utat választotta.

A baloldali politikusok másokat lebeszéltek az oltásról, de maguknak beadatták

Szabó Timea (Párbeszéd) szerint Orbán Viktor járványkezelése megbukott, mert nem akart segíteni az embereken, miközben az összes európai ország időben, hatékony intézkedéseket hozott, megerősítette az egészségügyet és segített a munkavállalóknak, vállalkozásoknak.

Dömötör Csaba úgy válaszolt, a kormány a szakemberek javaslatai alapján hozza meg a döntéseket. Ha az ellenzék javaslatait követnék, sokkal kevesebb beoltott lenne ma Magyarországon, ráadásul a baloldali pártok azonnali nyitást követeltek a harmadik hullám idején, most pedig az újraindítás miatt kritizálnak - mutatott rá.

Kiemelte: az ellenzéki pártvezetők beoltatták magukat, miután korábban elbizonytalanító kampányt folytattak, és míg másokat lebeszéltek az oltásról, maguknak beadatták. Azért kaphatták meg a vakcinát, mert az oltási terv működött, és a kormány szerzett oltóanyagot - fűzte hozzá.

Az oltás az egyetlen lehetőség a járvány legyőzésére

Kósa Lajos (Fidesz) hangsúlyozta, az egyetlen lehetőség a koronavírus-járvány legyőzésére, az oltás. Bárki, aki az oltás ellen beszél, az bűnt követ el a saját nemzete ellen - fogalmazott. Rögzítette: az oltási program sikeres, a beérkezett vakcinák számához viszonyítva Magyarország a második legeredményesebb ország a világban az oltások beadását nézve.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány döntött a debreceni vakcinagyár megvalósításáról.

Rétvári Bence államtitkár számos ellenzéki képviselő orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatos nyilatkozatát felidézve közölte, hónapok óta mást sem tesznek, mint lebeszélik az embereket a vakcinák beadásáról. A DK-s politikusok közül volt, akit sikerült meggyőzni a kínai oltás visszautasításáról, lehetséges, hogy ennek lett tragikus következménye - hangoztatva.

Ha baloldalon múlt volna, most több százezerrel kevesebb ember lenne beoltva Magyarországon

Jakab Péter (Jobbik) szerint a kormány páros lábbal rúg azokba, akik helyettük életben tartják az országot.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarország munkanélküliség és gazdasági visszaesés tekintetében is jobban teljesít, mint az európai átlag. Ez szerinte nem független a kormány által indított bértámogatási, hitelmoratóriumi programtól, az új lakások áfájának csökkentésétől, a lakásfelújítási programtól, az orvosok béremelésétől, a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésétől, a 25 éven aluliak adókedvezményétől, a kisvállalkozásoknak nyújtott nulla százalékos hiteltől és a településfejlesztési programoktól.

Hangsúlyozta: az oltási program sikeres. Ha az ellenzéki politikuson múlt volna, most több százezerrel kevesebb ember lenne beoltva Magyarországon - tette hozzá.

Erzsébetvárosban közpénzből finanszíroznak egy zűrös múltú ügyvédet

Bajkai István (Fidesz) feltette a kérdést, felelős önkormányzat-e az, ahol közpénzből finanszíroznak egy „zűrös múltú” ügyvédet. A DK-s vezetésű Erzsébetvárosban a világjárvány idején előrébb való a balos haverok zsebének kitömése, mint a polgárok támogatása; 100 milliós szerződések köttetnek, ebből az erzsébetvárosi polgárok valószínűleg soha nem fognak egy fillér sem látni - mondta a Czeglédy Csabával kötött ügyvédi megbízatást bírálva. Azt firtatta, hogy mi lehet a szerződések valódi funkciója. Talán a DK pártkasszáját tömi ki? - vetette fel.

A képviselő szerint ami erkölcsi mélyrepülés az önkormányzatnak, az igazi lehetőség a baloldalnak, hogy gátlástalanul lapátolják ki a közpénzt.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: a 7. kerületi bitcoinbánya összeomlása után más lehetőségek után kellett, hogy nézzenek a kerületben, és az ügyvédi munkadíjakra „mozdultak rá”. Továbbra is azon munkálkodnak, hogy az erzsébetvárosiak pénze „jó helyre kerüljön, például Soros György egyik NGO-szervezetéhez vagy Czeglédy Csabához”.

Annak az embernek az ügyvédi irodájával kötöttek szerződést, aki bűncselekményt követett el, illetve eljárás alatt áll. Idézte Niedermüller Péter DK-s polgármester szavait, miszerint a törvényesség betartása mindenkire vonatkozik. Völner Pál úgy fogalmazott: biztosak lehetnek abban, hogy a baloldalon mindig akadnak kivételek. Ha valóban érdekelné Gyurcsány Ferenc DK-elnököt a közpénzlopás, akkor nem védené Czeglédy Csabát - értékelt.

A képviselő a választ elfogadta.

KDNP: Hol tart Magyarország az oltási terv megvalósításában?

Hollik István (KDNP) arról beszélt: a járvány második hulláma során bizonyossá vált, hogy a pandémia csak a vakcina segítségével győzhető le, ezért a kormány minden potenciális vakcinagyártóval felvette a kapcsolatot, érzékelve, hogy Brüsszel a vakcinabeszerzést elrontotta.

Eközben - folytatta - a baloldal oltásellenes kampányt folytatott, ami emberéletekbe került.     

Azt kérdezte, sikeresek-e a vakcinabeszerzések és hol tart Magyarország az oltási terv megvalósításában.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: egy héttel ezelőtti adatok szerint az EU-s beszerzések 10 százalék alatt teljesültek, míg az EU-n kívüliek már 30 százalék felett vannak.

Rámutatott: ha ugyanolyan ütemben érkeztek volna a közös beszerzésű EU-s vakcinák is, mint a keletiek, akkor ma több mint 2 millióval több ember érezhetné magát biztonságban, mert megkapta az oltást.

Hangsúlyozta: a magyar baloldal csak az uniós beszerzésekben bízott, folyamatosan támadták a kormányt az orosz és a kínai oltás engedélyezése miatt. Hozzátette: ha a kormány a baloldalra hallgat, akkor ma 1 millióval kevesebb embert sikerült volna beoltani.

A képviselő az államtitkári választ elfogadta.

Jobbik: Indokolt-e az iskolák nyitása

Rig Lajos (Jobbik) azonnali kérdésében felhívta a figyelmet arra, hogy a harmadik hullámban a koronavírus gyorsabban terjed, mint korábban, és sokkal több a betegek közt a gyermek. Kétszer annyi gyermek igényel kórházi kezelést, mint a járvány korábbi szakaszában - emelte ki. Úgy fogalmazott: semmi nem indokolja az iskolák újranyitását.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett: a Jobbik politikusai nem az iskolák, hanem az éttermek és a sörözők megnyitását javasolták akkor, amikor a koronavírus brit mutánsa elkezdett terjedni. Hozzátette: a pedagógusok oltása soron kívül zajlik, hogy mire újraindulnak az iskolák, minden regisztrált pedagógust beoltsanak.

KDNP: Hol tart a pedagógusok oltása?

Szászfalvi László (KDNP) közös célnak nevezte, hogy a digitális oktatás helyett a tanítás személyesen folytatódjon és a kisgyermekek szülei dolgozni mehessenek. Ehhez egyfelől az intézményi feltételeket, másfelől a biztonságos oktatást kell megszervezni, amelynek legfőbb támasza a pedagógusok soron kívüli beoltása - mondta. Hozzátette: a kormány a döntéssel eleget tett a pedagógusok és az őket képviselő szervezetek kéréseinek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában közölte: a pedagógusok közül az elmúlt napokban 78 ezren kaptak behívót, akiknek 85 százaléka - 66 685 ember - jelent meg az oltásra. A soron kívül oltást megelőzően már 34 ezer iskolai dolgozó kapta meg a vakcinát, ami azt jelenti, hogy már több mint százezren vannak közülük, akiket beoltottak. A további regisztráltak a következő napokban kapnak lehetőséget az oltásra - jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink

Stratégiaváltás a baloldalon

ĀAz oltásellenes kampányt le, a halálkampányt viszont felcsavarták Gyurcsány Ferencék, akik csakis kizárólag a vélt politikai haszon miatt támadják a járványvédelmi intézkedéseket