Belföld

A közös ügyek zsenije volt Andrássy Gyula

VERITAS-est

Andrássy Gyula miniszterelnök azzal védte meg a kiegyezést, hogy végre elhozta a magyaroknak a magyarok súlyához méltó beleszólás lehetőségét – mondta Schwarczwölder Ádám, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársa tegnap, az este hatkor közzétett VERITAS-est áprilisi videójában.

A sorozat hatvanegyedik vitáját Közös ügyek – közös felelősség? A Monarchia hadereje, külpolitikája és Magyarország címmel, Hermann Róbert kutatócsoport-vezető moderálása mellett Pollmann Ferenc hadtörténésszel, az MTA doktorával tárgyalták meg a témát.

Schwarczwölder Ádám hangsúlyozta: Andrássy Gyula „zseni volt”, és „berúgta az ajtót Bécsben”, amikor a magyar külpolitika szláv- és főként oroszellenes arculatának érvényt tudott szerezni, és a Monarchiát a német szövetség irányába terelte. A beszélgetés során elhangzott az is: noha 1914 előtt csak Andrássy Gyula volt magyar külügyminiszter, a Külügyminisztériumban ettől függetlenül dolgoztak magyarországi hivatalnokok, sőt ők tartották működésben a politika informális felületét. Tudtak az uralkodó körüli hangulatról, gyakran maga a miniszter is  tőlük tájékozódott egy-egy kérdésben az uralkodó várható álláspontjáról.

Kapcsolódó írásaink

Húsvéti krízis 1921-ben

ĀA kormányzó felhívta az uralkodó figyelmét, hogy visszatérése az ország csehszlovák–román–délszláv megszállásához, mi több, a Magyar Királyság végéhez fog vezetni