Belföld

Baranyi Krisztina oldalának követői is provokációnak tartják a BLM-szobrot

„Bolondok napja” Nagycsütörtökön

Baranyi Krisztina ígéretéhez híven Nagycsütörtökön megnyílt a „Public art kiállítás” a IX. kerületben.

A Ferenc téren felállították a BLM-mozgalom előtt tisztelgő, szivárányszínű, térdelő szabadságszobrot, amelyről korábban megírtuk, hogy „alkotója”, Szalay Péter a Hvg.hu-nak azt mondta: „abszolút számolok azzal, hogy ennek a szobornak baja esik, örülnék neki, ha ledöntenék” – vagyis elismerte, hogy tudatos provokációról van szó.

A szoboravatóra tüntetők érkeztek, a rendőrök is megjelentek, a közterület-felügyelet is kivonult, a Mi Hazánk mozgalom pedig egy időre barikáddobozba zárta a „művet”, majd valaki leöntötte festékkel, végül tegnap reggel összetörték. Még ezelőtt a KDNP felszólította Ferencváros polgármesterét, tüntesse el a szobrot a közterületről. S mivel a téren valaki kirakott egy Jézus Krisztust ábrázoló plakátot is, szivárványos genderlogóval, a Vejkey Imre KDNP-s képviselő által jegyzett közleményben úgy fogalmaztak: „Nem jópofa vicc, hanem a sötét oldal újabb, agresszív támadása. A világnak vissza kell térnie a devianciából a normalitásba, ehhez pedig ki kell állni »hitünk, értékeink és véleményünk« mellett minden olyan kérdésben, amelyben a »politikailag korrekt« viselkedés jegyében a nyugati politikusok inkább elnémultak.”

Baranyi a Mandinernek a helyszínen azt mondta: „Nekem egy dolgom van, teret adni fiatal művészeknek, és teret adni a szabadságnak, a művészet szabadságának is, a sajtó szabadságának is, meg egy csomó mindenféle szabadságnak is.” A kerületi kultúráért, s a kiállításért is felelős, Kétfarkú Kutya-párti alpolgármester, Döme Zsuzsanna Suzi pedig úgy reagált, „bolondok napja is” van, április 1. A polgármester Facebook-oldalán egy viccesnek szánt kutya-párti mémet osztott meg az ügyben, de a kommentelők „nem értették a tréfát”, a nagy többség provokációnak tartja és elítéli a szobor felállítását.

Kapcsolódó írásaink