Belföld

Egyértelmű provokáció Baranyi BLM-szobra

A kerület vezetése helyett Ferencváros polgármestere továbbra is ideológiai harcot folytat

A Ferencvárosban felállítani tervezett szivárványszínű szabadságszobor máris hatalmas indulatokat generál, de az installáció alkotója, valamint Baranyi és Kutya Párt-i alpolgármesterének megnyilvánulásai alapján pontosan ez a cél.

Egyértelmű provokáció Baranyi BLM-szobra
Terrorszervezetnek állítana szobrot a városvezető
Fotó: MH/Purger Tamás

„Nyilatkoztunk a The Guardiannak” – jelentette be Facebook-oldalán kedden Baranyi Krisztina. Nem teljesen világos, hogy Ferencváros baloldali polgármestere királyi többest használt, vagy a tavasszal felállítani tervezett BLM-propagandaszobornak a cikkben szintén megszólaló alkotójára utalt. Szalay Péter, a féltérden álló szivárványszínű szabadságszobor atyja arról beszélt, számít arra, hogy baltával verik szét majd a műanyag alakot, ám a sérült rész a technológia miatt könnyen pótolható. Az igazán érdekes maga a rongálás. Reméli, lesz térfigyelő kamera, megfelelő minőségű képrögzítés, ami utóéletet ad az installációnak. Baranyi pedig azt mondta, fontos a szobor felállítása, mert a rasszizmus és a rendőri brutalitás nálunk is rendszerszintű problémák. Az önkormányzat kultúrfelelőse, Baranyi Kétfarkú Kutya Párt-i alpolgármestere, Döme Zsuzsanna Suzi azzal osztotta meg a cikket, hogy az ferencvárosi kultúrharcaikról szól. „Független köztéri művészet kontra irányított emlékezetpolitika 1:0” – fogalmazott. Az „irányított emlékezetpolitika” kifejezés persze meglehetősen bizarr amikor azt látjuk, hogy a múlt átírása éppen liberális törekvés – mint például fekete színészek fehér történelmi szerepekben.

Baranyi posztja mindenesetre kommentcunamit indított, rengetegen fejezték ki ellenérzésüket a BLM mozgalommal, az installációval, illetve a polgármester nyilatkozatával szemben is.

„Milyen rendszerszintű rasszizmus létezik nálunk?! – vetette fel valaki – A jogszabályok, az állam ezt kőkeményen üldözi. Nálunk a rendőri erőszak az USA-val összevetve lényegében nem létezik, már az más, ahogy egy autóhoz igazoltatni odalép a rendőr” – fejtegette a hozzászóló, megjegyezve, „ezekkel az üres handabandázásokkal valótlan rossz hírét keltik a hazánknak”. A polgármester több követője is közölte, a továbbiakban nem számíthat szavazatára Baranyi. Egyikük rámutatott: „a BLM egy deklaráltan kommunista és kimondottan rasszista terrorszervezet. Te is szeretnéd leépíteni a rendőrséget Magyarországon, vagy mi? Le kéne kicsit állni, tájékozódni és a tények ismeretében elgondolkodni, nem ész és kritikus attitűd nélkül, papagáj módjára szajkózni a szélsőbalos hülyeségeket.” Akadt, aki – Baranyi zsidózására utalva – azt írta: „remélem a szörnyű, gusztustalan, ön által mélységesen elítélt antiszemitizmusról is nyilatkozott!” Egy másik kommentelő felvetette: „Az ön által vezetett önkormányzatban, cégekben a kerület lakosságarányhoz viszonyítva hány cigány munkavállalót foglalkoztat, mondjuk középvezetői vagy vezetői státuszban?”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom