Belföld

Ima Magyarországért

Nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában a húsvéti szent háromnap (Sacrum Triduum Paschale) második napja.

Ima Magyarországért
Közös ima Magyarországért
Fotó: MH/Purger Tamás

A Mária Országa Imaközösség Nagypéntek alkalmából online rózsafüzér imádságra invitált mindenkit április 2-án, amelyet a Magyar Hírlap olvasói 16 órától élőben követhettek, aki pedig nem tudott csatlakozni, alábbi videónkban megtekintheti a történéseket.

Közös ima Magyarországért
Közös ima Magyarországért
Fotó: MH/Purger Tamás

Az online imádságon hegedűn közreműködött Szabadi Vilmos, majd pedig Eperjes Károly osztotta meg gondolatait.

Objektum doboz

Nagypénteken a római katolikus egyházban nem mutatnak be teljes szentmisét, mert a katolikus hagyomány szerint ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. A nagypénteki szertartásból ennek megfelelően az átváltoztatás (konszekráció) kimarad, csak igeliturgia van, áldoztatással. Erre utal a nagypénteki szertartás elterjedt elnevezése a csonka mise is.

A pap a szertartást piros öltözékben végzi – a piros a vértanúság liturgikus színe. A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt arcra borulnak. Ezt követi az igeliturgia: az olvasmány Isten szenvedő szolgájáról szól, majd a szentlecke után János evangéliumából olvassák fel vagy éneklik el Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. Ezután következnek ünnepélyes formában az egyetemes könyörgések. Majd körmenetben behozzák a keresztet, amely előtt tisztelegve minden hívő kifejezheti háláját és imádatát a megfeszített Krisztus iránt. Az igeliturgiát áldoztatás követi, a nagycsütörtöki misén konszekrált kenyérrel. A szertartást egyszerű könyörgés zárja, nincs áldás, nincs elbocsátás.

Kapcsolódó írásaink

Ferenc pápa: A kereszttel nem lehet alkudozni

Ā„Jézus vállalta saját elárulását, barátai elfordulását, elfogadta a jogtalan börtönzést, a felületes ítélkezést, az aránytalan ítéletet, az ok nélküli pofonokat”