Belföld

Rusvai Miklós: Ősztől lehet gyermekek számára alkalmazható vakcina is

Vakcinainfó

A nyájimmunitás mindenképpen kialakul, csak nem mindegy, hogy milyen áron – mondta lapunknak Rusvai Miklós virológus. A szakember kiemelte, a vakcina nélkül több emberéletbe, nagyobb gazdasági veszteségbe kerül a nyájimmunitás.

Rusvai Miklós: Ősztől lehet gyermekek számára alkalmazható vakcina is
Rusvai Miklós

Emlékeztetett, a spanyolnátha védőoltás nélkül több tíz millió emberéletet követelt, mire kialakult a közösségi immunitás. Rusvai a kismamáknak feltétlenül javasolja a védőoltás felvételét, hiszen az anya saját és magzata védelmét is biztosíthatja a vakcinázás.

Hozzátette, a másik fontos tényező, hogy a kismamák a terhesség alatt és az anyatejjel ellenanyagot adnak át a magzatnak, ha immunizálva vannak, tehát a megszületett gyermek védelmét is biztosítják a védőoltással egy jó ideig, ezt nevezik maternális immunitásnak.

A 16 év alatti gyermekek oltásáról azt mondta, mivel tudomásunk van arról, hogy a gyerekek is károsodhatnak a vírusfertőzés következtében, e korcsoport vakcinázása is fontos. A virológus úgy véli, az eredmények és a kiértékelések után ősztől már lesz gyermekek számára alkalmazható vakcina is a piacon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom