Belföld

Karácsony propagandaként használja az átláthatóságot

Több tíz milliót kereshetett a sorosista Transparency International Magyarország a fővároson

Soros György egyik kedvenc szervezete nem talált kivetnivalót a főváros gyanús ügyeiben.

Karácsony propagandaként használja az átláthatóságot
A városvezetőnek nem fontosak a budapestiek, sem a kampányígéretek betartása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely főpolgármester egyik kiemelkedően fontosnak tartott választási ígérete az átláthatóság növelése volt, ám a hivatalba lépése óta eltelt majdnem másfél év arra utal, mindez csak Soros György egyik kedvenc szervezetének, a Transparency International Magyarországnak a pénzügyi támogatására korlátozódik. A szervezettel a Fővárosi Önkormányzat 25 ezer forintos óradíjjal kötött szerződést, ám az elmúlt esztendő ennek a megállapodásnak nem mutatta meg az előnyeit.

Ismert, hogy a rendőrségi vizsgálathoz vezető BKV-buszbeszerzés esetében semmi kivetnivalót nem talált a Transparency International Magyarország, ahogy látszólag a korábbi ajánlatnál ötmilliárd forinttal drágábban megkötött Lánchíd-felújítás kapcsán sem fogalmaztak meg kifogásokat.

Karácsonyékat a következőkről kérdeztük: Milyen módon segítette munkájuk átláthatóságát a Trancparency International Magyarországgal kötött szerződés? Milyen konkrét ügyekben sikerült megelőzniük a nagyobb problémákat a segítségükkel? Mennyire elégedettek a szervezet tevékenységével, eredményességével? A szervezet számára 2020-ban mennyi pénzt fizettek ki? Mi a véleményük a Transparency BKV-buszbeszerzését érintő megállapításairól? Lapzártánkig kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A városházi szakértőnktől származó információk alapján a mindent rendben találó szervezet az értékes munkájáért több mint 50 millió forintot is felvehetett az elmúlt esztendőben a Fővárosi Önkormányzattól. „A baloldali propaganda ékes példáját láthatjuk ebben az esetben is, amikor őket érinti az ügy, akkor hallgatnak, amikor a kormányoldalról van szó, akkor hangosan vádaskodnak” – fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója.

„Ez a Karácsony körüli átláthatóság zuglói polgármester korában sem működött, »az átláthatósági biztos« bedobta a törülközőt, és Karácsony attól félt, hogy »ha visszamegy a kerületbe, élve elássák«. Azt, hogy mennyire elkoptatott baloldali propagandafogalom az átláthatóság, arra a Medgyessy-kormány példája is figyelmeztet, amely üvegzsebtörvényt hirdetett, majd amikor felállt a miniszterelnöki székből, úgy vélte, hogy az SZDSZ tele van korrupciógyanús ügyekkel” – tette hozzá.

Önkényes lakat a Városháza parkolóján

„Nem volt még főpolgármester, aki fontosnak érezte világossá tenni minden polgár számára, hogy a hivatal dolgozói és a helyi politikusok autóinál fontosabbak ők” – fogalmazott kampányában Karácsony Gergely, de – amint kiderült – a baloldali városvezetőnek másfél év sem volt elegendő ahhoz, hogy a Városháza udvarát közparkként nyissa meg.

Érthetetlen okból arra sem ad lehetőséget, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármesterének kezdeményezésére az V. kerületi lakosok számára parkolóhelyeket biztosítson a Városháza udvarán. S bár tavaly november végén két hétre megnyitotta a kaput az V., VI. és VII. kerületi autósok előtt, december 11. óta az csupán a kivételezetteknek állhat nyitva, hiszen a Fővárosi Önkormányzat dolgozói is otthonról végzik munkájukat.
(NG)

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely még téli álmát alussza

ĀBudapesten új időszámítás lépett életbe, mostantól minden esztendőben a főpolgármester határozza meg a tavasz kezdetét, idén ezt a megújuló Bubi kerékpáros rendszerhez időzítik