Belföld

Karácsony egy év alatt megoldhatta volna a hajléktalankórház ügyét

Június 30-ig a Szabolcs utcai ingatlanban maradhat a fővárosi hajléktalankórház „a kialakult helyzetre” való tekintettel - írta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a főpolgármesternek címzett válaszlevelében, amelyben Mager Andrea felhívta Karácsony Gergely figyelmét: már kilenc hónappal ezelőtt jelezték neki, hogy az intézmény bérleti jogviszonya megszűnik.

Karácsony egy év alatt megoldhatta volna a hajléktalankórház ügyét
A kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd
Fotó: MH

A miniszter közölte, ha a főpolgármester hivatalosan, írásban jelzi felé az igényét, akkor biztosíthatja arról, hogy a hajléktalanellátó június 30-ig az ingatlanban maradhat.

Június 30-án több mint egy éve lesz, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. értesítette Karácsony Gergelyt, hogy intézkednie kell az ügyben - mutatott rá Mager Andrea, majd úgy fogalmazott: „nem feltételezhetem, hogy ennyi idő nem elégséges arra, hogy egy Önnek ennyire fontos helyzetet megoldjon”.

A tárca nélküli miniszter a levélben emlékeztetett, az MNV 2020. június 2-án értesítette a fővárosi önkormányzatot arról, hogy a Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált, de a Vágány utca 2-6. szám alatt található, több épületből álló ingatlanegyüttes állami célú feladatok ellátása érdekében történő hasznosítását készíti elő.

Az ingatlanegyüttes egységes hasznosítását az indokolja, hogy - amint az Karácsony Gergely előtt is nyilvánvalóan ismert - az épületek többsége hosszú idő óta használaton kívül áll, állapotuk leromlott, így az épületek felújítása szükségessé vált - írta.

Mager Andrea felhívta Karácsony Gergely figyelmét arra is: az MNV már 9 hónappal ezelőtt, 3 hónappal a tényleges felmondási idő kezdete előtt jelezte neki, hogy a bérleti jogviszony megszűnik.

„Legutóbbi levelében Ön a tomboló járványra hivatkozik, miközben a bérleti jogviszony megszüntetéséről bőven abban az időszakban értesült, amikor véget ért a járvány első hulláma és megszűnt a veszélyhelyzet” - írta a tárca nélküli miniszter, hozzátéve: Karácsony Gergely az együttműködés hiányával is vádolja a kormányt, „miközben az elmúlt háromnegyed évben a levelezésen kívül saját hatáskörében érdemi lépéseket nem tett a helyzet megoldása érdekében”.

A fővárosi önkormányzatnak tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg, de nem tették - mutatott rá.

Mager Andrea arra is emlékeztette Karácsony Gergelyt, hogy az MNV februárban - különös tekintettel a járványhelyzetre és a téli időszakra - felajánlott egy új, április 30-ig tartó bérleti szerződést. Az MNV az általa aláírt szerződést elküldte a fővárosnak, azonban erre az ajánlatra „a mai napig nem érkezett válasz” - közölte.

A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: így elmondható, hogy az embertelenséggel és érzéketlenséggel vádolt állam önszántából, egyoldalú vállalással jelenleg is biztosítja a hajléktalan-ellátó működését, „miközben Ön valódi lépéseket továbbra sem tesz”.

Az ügyben kedden fordult Mager Andreához a főpolgármester, aki együttműködést vár a kormánytól az intézmény méltó elhelyezése érdekében. Karácsony Gergely - a Főpolgármesteri Hivatal által Mager Andreának küldött - levelében kiemelte: a fővárosi hajléktalankórház a helyén marad, „onnan a járványhelyzet lecsengéséig, illetve addig, ameddig a kormány nem ajánl alkalmas csereingatlant, az ellátottaknak méltó elhelyezést a XIII. kerületi Szabolcs utcai épület helyett, el nem költözik”.

Mager Andrea közölte, a kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözne a Szabolcs utcai ingatlankomplexum azon épületébe, amelyben a hajléktalan-ellátóhely található. Az OGYÉI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd - jegyezte meg.

Az alábbiakban teljes egészében közöljük Mager Andrea válaszlevelét Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere részére

„Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (továbbiakban: MNV Zrt.) 2020. június 2-án értesítette a Fővárosi Önkormányzatot arról, hogy a Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált (Vágány utca 2-6 szám alatt található), több épületből álló ingatlan-együttes állami célú feladatok ellátása érdekében történő hasznosítását készíti elő. Az ingatlan-együttes egységes hasznosítását az indokolja, hogy - amint az Ön előtt is nyilvánvalóan ismert - az épületek többsége hosszú idő óta használaton kívül áll, állapotuk leromlott, így az épületek felújítása szükségessé vált.

A Kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet költözne a Szabolcs utcai ingatlan-komplexum azon épületébe, amiben a hajléktalan ellátóhely található. Az OGYEI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd.

Ismételten fel kell hívnom a figyelmét arra is, hogy az MNV Zrt. már 9 hónappal ezelőtt, 3 hónappal a tényleges felmondási idő kezdete előtt jelezte Önnek, hogy a bérleti jogviszony megszűnik. Legutóbbi levelében Ön a tomboló járványra hivatkozik, miközben a bérleti jogviszony megszüntetéséről bőven abban az időszakban értesült, amikor véget ért a járvány első hulláma és megszűnt a veszélyhelyzet. Ön az együttműködés hiányával is vádolja a Kormányt, miközben az elmúlt háromnegyed évben a levelezésen kívül saját hatáskörében érdemi lépéseket nem tett a helyzet megoldása érdekében. Budapest Főváros Önkormányzatának tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg, de nem tették.

Ezúton szeretném emlékeztetni arra is, hogy Ön 2021. január 7-én kelt levelében azzal a kéréssel fordult hozzám: látok-e lehetőséget arra, hogy az MNV Zrt. a jelenlegi bérleti jogviszonyt fenntartsa vagy új bérleti szerződést kössön, esetleg új ingatlant biztosítson a hajléktalan ellátónak. Az MNV Zrt. 2021. februárjában - különös tekintettel a járványhelyzetre és a téli időszakra - felajánlott egy új, 2021. április 30-ig tartó bérleti szerződést. Az MNV Zrt. az általa aláírt szerződést elküldte a Fővárosnak, azonban erre az ajánlatra Öntől a mai napig nem érkezett válasz. Így elmondható, hogy az embertelenséggel, és érzéketlenséggel vádolt állam önszántából, egyoldalú vállalással jelenleg is biztosítja a hajléktalan ellátó működését, miközben Ön valódi lépéseket továbbra sem tesz.

Tekintettel a kialakult helyzetre, amennyiben Főpolgármester Úr hivatalosan, írásban jelzi felém az igényét, akkor biztosíthatom, hogy a hajléktalan ellátó 2021. június 30-ig az ingatlanban maradjon. 2021. június 30-án több, mint egy éve lesz, hogy az MNV Zrt. értesítette Főpolgármester Urat, hogy intézkednie kell az ügyben. Nem feltételezhetem, hogy ennyi idő nem elégséges arra, hogy egy Önnek ennyire fontos helyzetet megoldjon.

Tisztelettel,
Mager Andrea”

Szerdán délután a Facebookon Láng Zsolt, a Fidesz budapesti képviselőcsoportjának vezetője is reagált az ügyre. A kormánypárti politikusnak a baloldali fővárosi frakcióvezetőkhöz címzett levelét szintén változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Frakcióvezető Hölgyek és Urak!

Megtisztelő számomra, hogy másfél év után a főváros legnagyobb, egyben ellenzéki frakciójának véleményére is kíváncsiak. Eddig ez nem volt jellemző Önökre. A pontosság kedvéért bátorkodom megjegyezni, hogy a FIDESZ és a Kereszténydemokrata Néppárt közös frakciót alkot 2019 ősze óta a Fővárosi Közgyűlésben.

Levelükben enyhe cinizmussal írnak arról, hogy az utóbbi időben előszeretettel nyilvánulok meg kisebb-nagyobb horderejű ügyekben. Bízom benne, hogy belefér hatalom felfogásukba és nem sérti Önöket, ha ellenzéki frakcióvezetőként időnként véleményt mondok a budapestieket érintő kérdésekben vagy netán kérdést intézek a főváros vezetése felé. Valóban ilyen volt, amikor legutóbb hiányoltam, hogy a nemzet fővárosa nem nemzeti ünnephez méltóan, másrészt pedig nem a fővárosi rendeletben szabályozott módon lett fellobogózva március 15-én. Ezt sokan hiányolták, akik azon a szép napsütéses ünnepnapon végre kimozdulhattak otthonaikból. A felvételek is bizonyítják állításomat, még ha Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszony arról is beszélt a nyilvánosság előtt, hogy a munkával megbízott vállalkozó szabályosan teljesített mindent. Mivel a kérdést Önök hozták ismét szóba, arra kérném Önöket: fölényeskedés és nagyképűség helyett Főpolgármester úr küldje el a neki címzett levelemre a választ: az említett vállalkozó szerződését és a 2021.március 15-i teljesítésigazolást.

A Szabolcs utcai kórház költözésével kapcsolatban, úgy látom teljes egyetértés mutatkozik nemcsak közöttünk, hanem az épület tulajdonjogát gyakorló MNV Zrt-t felügyelő kormányzati szereplők között is. Bár Önök 2020. júniusa óta tudják, hogy az MNV Zrt vissza kívánja venni az épületet és ezért a főváros bérleti szerződését felmondta, Máger Andrea miniszter asszony ma arról értesítette Főpolgármester urat, hogy június 30-ig az intézmény mindenképp a helyén maradhat a Szabolcs utcában. A koronavírus terjedésének lassítása mindenki részéről komoly áldozatokkal jár, nem szerencsés a járvány jelenlegi szakaszában semmilyen aktív egészségügyi intézmény költöztetése.

Felhívnám szíves figyelmüket arra is, nem felel meg a valóságnak, hogy a Szabolcs utcai épületbe az OGYÉI költözik, az ugyanis miniszter asszony tájékoztatása alapján egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló másik épületben kap elhelyezést.

Nagyon bízom benne, hogy a baloldaltól megszokott politikai akciók és öncélú hangulatkeltés helyett ezúttal valóban segítik azt a munkát, hogy a Fővárosi Önkormányzat és Magyar Nemzeti Vagyonkezelő mindenki számára megnyugtató megoldást találjon a Szabolcs utcai hajléktalanellátó és kórház kérdésében.

Budapest, 2021. március 31.

Tisztelettel:

dr.Láng Zsolt s.k.

FIDESZ-KDNP képviselőcsoport vezetője”

Kapcsolódó írásaink