Belföld

Czeglédyék fantomcége

Tizenötmillió forint tartozással tűnt el a Human Operator Zrt. leányvállalata, amely a baloldal ügyvédje számára igazolta a szakvizsgára bocsátás feltételeinek teljesülését

Összesen több mint tizenötmillió forinttal csapta be az adófizetőket, egy körmendi takarékszövetkezetet, illetve az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-t a budapesti Monopoly Kft., illetve formálisan a jogutódja, amely a cégvásárlás után szinte azonnal fantomizálódott. Ez a leányvállalat biztosította Czeglédy Csaba számára a jogi szakvizsga elvégzéséhez szükséges hátteret.

Czeglédyék fantomcége
Ismét egy baloldali mutyibotrány: komoly aggályok merültek fel Gyurcsány Ferenc ügyvéd barátjának jogi szakvizsgája kapcsán
Fotó: MH/Purger Tamás

Fantomizálódott és a cégtemetőben végezte az a budapesti cég, a Monopoly International Kft., amelynek többségi tulajdonosa a Czeglédy Csaba irányította Human Operator Zrt., míg a kisebbségi tulajdonosa és a cég ügyvezetője az az ügyvéd volt, akinek felügyelete mellett jogi előadóként Czeglédy megszerezte a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatot.

A dokumentumot Czeglédy Csaba nyilatkozata szerint a Monopoly International Kft. ügyvezetője, Varga Gábor ügyvéd állította ki, aki a Human Operator Zrt. egyik részvényese volt. A Monopoly ingatlanforgalmazásra szakosodott, székhelyét a Human Operator Moszkva téri irodájának épületében jegyezték be.

Mint arról a Magyar Hírlap korábban beszámolt, komoly aggályok merültek fel Czeglédy Csaba szakvizsgája kapcsán, mivel a Human Operator későbbi igazgatósági elnöke az idő tájt folytatta jogi előadói munkakörben gyakornoki munkáját, amikor Szombathely alpolgármestere volt. Másik főállása nem is lehetett, maga az önkormányzati törvény zárta ki annak lehetőségét, hogy főfoglalkozású alpolgármester más munkaviszonyt is betöltsön.

Czeglédy Csaba számára a jogszabályban előírt, legalább hároméves jogi előadói munkakörben eltöltött szakmai gyakorlatot Varga Gábor ügyvéd igazolta, ezt a dokumentumot nyújtotta be Czeglédy az Igazságügyi Minisztériumban működő Jogi Szakvizsga Osztályhoz, amely engedélyezte a szakvizsga letételét. Mindez Draskovics Tibor (MSZP) igazságügyi minisztersége idején történt. A Vas Megyei Ügyvédi Kamara ezt követően, 2010 decemberében vette nyilvántartásba a szocialista politikust ügyvédként, aki az aggályos módon abszolvált szakvizsgája után alapított ügyvédi irodát és praxist.

A Monopoly International Kft. lényegében 2014-ig működött, ekkor a Human Operator Zrt. és Varga Gábor ügyvéd üzleti részesedését eladta. A cég székhelyet váltott, az új tulajdonos és egyben ügyvezető egy dömsödi illetőségű személy lett. Az új cégvezető adóbevallást már nem nyújtott be, ami miatt az adóhatóság 2014. május 30-án a társaság adószámát felfüggesztette, majd 2014. október 30-án törölte. A cégbíróság az ismeretlen székhelyű és tulajdonú cég megszüntetésére irányuló eljárást ekkor indította meg, majd 2015-ben befejezte.

Szűk egy évvel később a cégbíróság már csak azt tudta nyugtázni, hogy a társaság tagja és tulajdonosa továbbra is ismeretlen, ezért megindították az akkor már új néven, Balog Varázs Kft.-ként fantomizálódott társaság kényszertörlési eljárását. A Human Operator leányvállalatának bejelentkező hitelezői egytől egyig pórul jártak.

Az adófizetőket képviselő adóhatóságnak 3,8 millió forinttal, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnek 4,433 millióval, míg az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek 7,2 millióval forinttal maradt örökre adósa a Monopoly fantommá vált jogutódja. A cégbírósági végzés megállapította, hogy a jogutódnak fellelhető vagyona nincs. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom