Belföld

A baloldal örökös kegyeltje

Draskovics Tibor adhatott zöld lámpát Czeglédy jogi szakvizsgájához

Az egykori MSZP-s igaz­ság­­ügyi miniszterig érnek a szálak Czeglédy Csaba máig aggályos jogiszakvizsga-letételének engedélyezé­se tekintetében.

A baloldal örökös kegyeltje
Czeglédy Csaba
Fotó: MH

A Monopoly International Kft.többségi tulajdonosa a Czeglédy Csaba irányította Human Operator Zrt., kisebbségi tulajdonosa és a cég ügyvezetője Varga Gábor ügyvéd volt, az ő felügyelete mellett szerezte meg Czeglédy jogi előadóként a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatot.

Erről az igazolást Varga Gábor állította ki a 2010 előtti időszakban, aki a Human Operator Zrt. egyik részvényese is volt.
Ez csupán az egyik oka annak, hogy aggályok merültek fel Czeglédy szakvizsgája kapcsán. A fajsúlyosabb ok az, hogy a Human Operator igazgatósági elnöke az idő tájt folytatta gyakornoki munkáját jogi előadói munkakörben, amikor Szombathely alpolgármestere volt. Más főállása nem lehetett volna, hiszen az önkormányzati törvény kizárta annak lehetőségét, hogy főfoglalkozású alpolgármester más munkaviszonyt is betöltsön.

Lapunk közérdekű adatigénylési-­kérelemmel fordult az Igazságügyi Minisztérium Jogi Szakvizsga Osztályához, tisztázandó, milyen dokumentumok benyújtásával engedélyezték Czeglédy Csaba számára a szakvizsga letételét Völner Pál igaz­ságügyi államtitkár parlamenti válasza alapján 2009-ben, Draskovics Tibor (MSZP) minisztersége idején.

Czeglédy kérelmét korábban be sem nyújthatta volna, mivel 2003-ban jogerősen egy év négy hónap – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a Veszprém Megyei Bíróság adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól legkorábban 2009-ben mentesült.

A munkáltatói jogkör gyakorlója által kiállított joggyakorlat igazolásnak tartalmaznia kellett a jelölt természetes személy azonosító adatait, munkakörét, a joggyakorlati idő pontos időtartamát és ezen belül a munkaidőt, az igazolás kiállítójának nevét, beosztását és aláírását, annak a jogi szakvizsgával rendelkező személynek a nevét, akinek irányítása, ellenőrzése mellett a jelölt a munkáját végezte. A szakvizsga letételéhez szükséges iratok között szerepelnie kellett mindazon iratoknak is, amelyek a munkavégzés jogi jellegét támasztják alá.

Az akkor még szocialista Czeglédy úgy kapott zöld lámpát az MSZP-s miniszter idejében, hogy köztudomású tény volt: egy megyei jogú város alpolgármestereként dolgozott. Czeglédy 2002-ben is az igazságügyi tárcától kapott parlamenti belépőt, amiből elítélése után, 2005-ben hatalmas botrány keveredett az Országgyűlésben. Hankó-Faragó Miklós SZDSZ-es államtitkár 2005-ben ennek során jelentette be, hogy kezdeményezte Czeglédy belépőjének visszavonását. Mily meglepő, Czeglédy jelenlegi büntetőperében ő volt az elsőrendű vádlott védője, ám összeférhetetlenség miatt kizárták az eljárásból.

Kapcsolódó írásaink

Iroda a maffiahálózatnak

Ā„Niedermüller látszatpolgármester, aki teljesíti a keresztapa Gyurcsány Ferenc és a magyar költségvetést a vádirat szerint több mint hatmilliárd forinttal megcsapoló Czeglédy parancsait”