Belföld

Pikó András törvénytelenül róna terheket a józsefvárosiak nyakába

Jogszabályellenesen próbál plusz terhet róni a lakosságra Pikó András, Józsefváros polgármestere azzal, hogy veszélyhelyzet idején megszüntette a lakosonként járó parkolási támogatást a kerület közterületein. Erre való tekintettel Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felhívást küldött a baloldali városvezetésnek, hogy vonja vissza a döntését.

Pikó András törvénytelenül róna terheket a józsefvárosiak nyakába
Pikó András, Józsefváros balliberális polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem csak azért aggályos a Pikó András vezette baloldali önkormányzat parkolási rendelet módosítása, mert az a járvány idején akár több tízezer forintos plusz terhet tenne a családok nyakába, hanem azért is, mert mindezt jogszabályellenesen próbálták megvalósítani - írja a hirnyolc.hu

Ugyanis a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy a járvány idején újabb adókat, díjakat vezessenek be, emeljenek, vagy bővítsék a fizetésre kötelezettek körét – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Sára Botond, fővárosi kormánymegbízott, aki egyúttal azt is jelezte, a Kormányhivatal ezért törvényességi felhívást küld az önkormányzatnak és felszólítja a baloldali vezetést, hogy vonja vissza döntését.

Objektum doboz

Mint ismert, Pikó András már tavaly tavasszal megpendítette, nem tartja kizárnak, hogy a józsefvárosi lakosoknak eddig biztosított ingyenes parkolás lehetősége megszűnik. A parkolási rendszer ily’ módon történő átalakítása javarészt éppen azért nem valósult meg, mert a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy a járvány idején megemeljék az adókat, újakat vezessenek be, vagy bővítsék a kötelezettek körét.

Ezt úgy próbálták meg kijátszani Pikóék, hogy az eddig „lakosonként” járó első autóra vonatkozó kedvezményt úgy módosították, hogy ez immár „lakásonként” járna, ám ez is a fizetésre kötelezettek körének a bővítését jelentené, amelyet megtiltott a kormány. Ezért küldött törvényességi felhívást az önkormányzatnak a kormányhivatal. 

Sajnos azonban a Kormányhivatal fellépése csak ideig-óráig tudja megvédeni a lakosságot, amint vége lesz a veszélyhelyzetnek, a józsefvárosi baloldali vezetés olyan díjat vezet be és emel, amilyet akar – írta Sára Botond, s arra is emlékeztetett: nem ez a díjemelés az egyetlen tervük, ami terítéken van, hanem az „új parkolási koncepciójuk”, vagyis a mindenki számára fizetős parkolás, és a zónákra osztott fizetős parkolási engedély is.

És ne feledkezzünk meg arról a 170 millió forintnyi plusz adóteherről sem, amelyet Pikó András a rendkívüli jogrend adta egyszemélyi döntési lehetőségét kihasználva a kommunális adó, az építményadó és a telekadó megemelésével zúdított volna a józsefvárosiak nyakába.

Kapcsolódó írásaink