Belföld

Budai Gyula: Ukrajna nyomoz a cigicsempész szocialista ellen

Ukrajnában indult nyomozás a cigicsempész szocialista Legény Zsolt ellen - tudatta keddi Facebook-posztjában Budai Gyula.

Budai Gyula: Ukrajna nyomoz a cigicsempész szocialista ellen
Legény dugig megrakott csomagtartója az ukrán határon
Fotó: Youtube

A Fidesz parlamenti képviselőjének videóposztja arról tanúskodik, hogy Ukrajna Állami Fiskális Szolgálatának Kárpátaljai Megyei Főigazgatóságának nyomozóosztálya előzetes vizsgálatot folytat a szocialista politikus ügyében az ukrán büntető törvénykönyv 204. paragrafusa alapján.

Legény Zsolt, az MSZP korábbi tagja tavaly decemberben bukott le cigarettacsempészettel az ukrán-magyar határon. Az autójában talált mennyiség alapján feltételezhető, hogy nem először próbálkozott ezzel, valószínűleg már többször csempészett át jelentős mennyiségű cigarettát a határon. A videóból most kiderül, hogy a csempészáru becsült „feketepiaci” értéke 5-6 millió, hivatalos kereskedelmi értéke 10-12 millió forint. Az egykori politikus autójának csomagtartója ugyanis színültig volt zárjegy nélküli dohánytermékkel.

Emlékezetes: Legény úgy érkezett Beregsurány-Luzsanka határátkelőhöz, hogy nem volt érvényes ukrajnai akkreditációja, autóján nem volt diplomatarendszám, mégis diplomata-útlevelet mutatott fel. Miután a vámhatóság félreállította és felnyitotta csomagtartóját, elképesztő mennyiségű dohányárut találtak. Amikor ezzel szembesítették, diplomáciai védelemre hivatkozott, aminek következtében a helyszínre hívták a magyar konzulátus képviselőit.

Védekezésképpen egy decemberi videóban azt mondta: nem tudja, hogy került az áru a kocsijába: „Az a cigaretta nem az enyém, nem én vásároltam, nem tudom, hogy került bele az autóba. Én nem követtem el szándékosan semmilyen bűncselekményt" - fogalmazott decemberi videóüzenetében. A most közzétett felvételből azonban kiderül, hogy amikor a vámparancsnok személyesen megkérte, hogy nyissa fel a csomagtartóját, több tanú szerint is jól érthetően azt mondta, „na jó, cigi van benne”.

A helyszínen felvett jegyzőkönyv szerint a vámosok 3010 doboz Lifa Mentholt és 8490 darab Compliment Blue-t találtak.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink