Belföld

Iroda a maffiahálózatnak

„Niedermüller látszatpolgármester, aki teljesíti a keresztapa Gyurcsány Ferenc és a magyar költségvetést a vádirat szerint több mint hatmilliárd forinttal megcsapoló Czeglédy parancsait”

A gyurcsányista vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat helyiséget is biztosított a jogi munkákkal megbízott felfüggesztett ügyvéd, Czeglédy Csaba irodájának, amelyben a vádirat szerinti bűnszervezet egyik tagja is munkát kapott.

Iroda a maffiahálózatnak
Bajkai: Bizalmas önkormányzati iratokhoz, adatokhoz férhettek hozzá Czeglédyék
Fotó: MH/Katona László

Amit eddig csak gyanítottunk, az most már világosan látszik, maffiaszerűen működik a Demokratikus Koalíció, hiszen egy maffiabűncselekménnyel vádolt személy ügyvédi irodájának, így közvetve az ügyvédi tevékenységében felfüggesztett Czeglédy Csabának irodát biztosítanak a VII. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalában – jelentette ki lapunknak Bajkai István, Erzsébetváros fideszes országgyűlési képviselője.

Ebből is látszik, hogy a DK-s Nie­dermüller Péter csupán látszatpolgármester, aki teljesíti a főnök, a keresztapa Gyurcsány Ferenc és a magyar költségvetést a vádirat szerint több mint hatmilliárd forinttal megcsapoló Czeglédy Csaba parancsait – tette hozzá Bajkai annak kapcsán, hogy a napokban kiderült, a büntetőper tizenkettedik rendű vádlottját, a Human Operator Zrt. korábbi, fegyházbüntetéssel fenyegetett irodavezetőjét is foglalkoztatja az önkormányzat a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött szerződés keretei között.

A kormánypárti politikus kijelentette: a kerület megbecsült pozíciót, saját helyiséget, százmillió forintot és önálló telefonmelléket is biztosít az iroda számára, s ennek révén olyan bizalmas önkormányzati iratokhoz, adatokhoz, dokumentumokhoz férnek hozzá, ami feltételezett bűnszervezeti státuszukat figyelembe véve, erősen megkérdőjelezhető. Mindezek alapján már csak az a kérdés, hogy a látszatpolgármester nem egy újabb bűnszervezetet felépítésére kapott-e megbízást? – vetette fel Bajkai István.

Niedermüller egyébként a Magyar Nemzet megkeresésére azt válaszolta az érintett hölgy foglakoztatása kapcsán: „A kérdésben szereplő személy nem áll az önkormányzattal és annak hivatalával semmilyen jogi kapcsolatban, így az önkormányzat még csak vizsgálni sem jogosult, folyik-e vagy sem az illető ellen büntetőeljárás, bűnügyi személyes adatának kezelése pedig az önkormányzat részéről törvényileg kizárt, sőt tilos.”

A Czeglédy Csaba és társai ügyé­ben folyó büntetőeljárásban a benyújtott vádirat szerint K. Viktória tizenkettedrendű vádlottra fegyházházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség, a vádindítvány azt is tartalmazza, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, emellett pénzbüntetés kiszabását és 4 millió 320 ezer forint vagyonelkobzást is kezdeményeztek vele szemben kétrendbeli különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, amelyet bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként követett el. A vád egyrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségét is felrójja a terheltnek, amelyet szintén bűnsegédként követett el.

A vád szerint Czeglédy és társai egy olyan számlázási láncolatot építettek fel, amelynek a végpontján a fiktíven működő iskolaszövetkezetek álltak, ezek a munkáltatók által mefizetett általános forgalmi adót csak részben, más esetekben pedig egyáltalán nem fizették meg. A költségvetésnek okozott hatmilliárd forintos vagyoni hátrány másik fele a kifizetett bérek után meg nem fizetett személyi jövedelemadóból, illetve a járulékkötelezettség elmaradásából adódott.

Ebben a számlázási láncban K. Viktória feladata a szerződéses partnerekhez kiközvetített diákmunkások iskolaszövetkezetekbe történő beléptetése, illetve a szerződéskötés volt. Egy-egy diákot sok esetben több iskolaszövetkezetbe is beléptettek, ha a köztartozások miatt szorult a hurok valamelyik szövetkezet körül.

Kapcsolódó írásaink