Belföld

Méltatlanul bánt ismert műsorvezetőjével a Klubrádió

Sajátos indokkal vált meg egyik ismert munkatársától a Klubrádió: a cégvezetés felmondott Lampé Ágnesnek, azzal az indoklással, hogy nem járt be dolgozni a rádióba és nem készítette el a műsorait, valamint nem jelent meg a rádió vezetősége által kezdeményezett egyeztetéseken. Ugyanakkor viszont Lampé Ágnes azt állítja: őt nem engedték be a munkahelyére és ő nem készíthette el a műsorait. A műsorvezető ügyvédje már épp perelni készült a Klubrádiót, amikor fordulat következett be az ügyben.

Méltatlanul bánt ismert műsorvezetőjével a Klubrádió
A Klubrádió méltánytalanul bánt munkavállalójával
Fotó: Media1.hu

Még tavaly decemberben derült ki, hogy távozni kényszerül a Klubrádióból Lampé Ágnes műsorvezető – tudatta a Media1 portál. A korábbi időszakban Lampénak engedélye volt, hogy a Klubrádió mellett dolgozhasson az ATV-nek is, a két tevékenység, a tévés és rádiós munka éveken át jól megfért egymás mellett.

Változás akkor következett, amikor a Klubrádió korábbi frekvenciájára a Közösségi Rádiózásért Egyesület (az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM üzemeltetője) is pályázatot nyújtott be. Ezt követően üzent a Klubrádió vezetője Lampénak, mondjon fel az ATV-nél, vagy nem mehet be többet dolgozni a Klubrádióhoz

Már a Spirit FM bejelentésekor, tehát még jóval a pályázatok Médiatanács általi kiértékelése előtt Arató András, a Klubrádió Zrt. igazgatósági elnöke, a rádió többségi tulajdonosa az egyik vezetőjén keresztül megüzente Lampénak, hogy azon nyomban döntenie kell, a tévézést, azaz az ATV-t választja, vagy a Klubrádiót, ha pedig az ATV-t választja, már másnap nem mehet be dolgozni a Klubrádióhoz. Arató ugyanis úgy vélte, a Klubrádió és az ATV egymáshoz képest most már olyan konkurensei egymásnak, mint a Pepsi és a Coca-Cola.

Lampét nagyon elkeserítette üzenet, hisz ultimátumot kapott, ráadásul a Spirit FM pályázata nem kapcsolódott a személyéhez, ő maga nem állt kapcsolatban a Spirit FM-mel. A műsorvezető azt felelte a Klubrádiónak, továbbra is tévézne, a választási kényszerre vonatkozó ultimátumot pedig nem érti, hiszen a két tevékenység korábban nem zárta ki egymást, az elmúlt években sem okozott problémát.

A Klubrádió ezt nem fogadta el, és azt mondta a műsorvezetőnek: akkor másnaptól már ne is menjen be dolgozni a Klubrádió Bokor utcai stúdióépületébe. Bár ténylegesen felmondólevelet nem kapott, Lampé ezt követően már nem vehetett részt az értekezleteken, műsorokat nem készített, a beosztásba sem került be a neve többé.

A felek között később egyetlen találkozó jött létre, Lampé Stock Richárddal, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatójával igyekezett tisztázni az álláspontokat. Zavaros volt a helyzet: ha elbocsátják, miért nem kap erről papírt, ha viszont igényt tartanak a munkájára, miért nem hagyják dolgozni.

A találkozó nem sikerült jól. Stock azt mondta Lampénak: ha az ATV-t választja, akkor a két rádió közötti konkurenciahelyzet miatt van hivatalos jogi indoka az elbocsátásának. Erre azonban ezt követően sem került sor, csak bő másfél hónappal később, 2021. február 1-jén, annak ellenére, hogy munkavégzésében ekkor már régen akadályozva volt.

A műsorvezetőt ekkor érte az újabb keserű meglepetés. Felmondólevelébe ugyanis nem az került, hogy amiatt bocsátják el, hogy az ATV-ben dolgozik, hanem azért, mert úgymond folyamatosan nem járt be dolgozni a Klubrádióhoz, nem készíti el műsorait, és megsérti magatartásával a Klubrádió érdekeit.

Ez az indok nyilvánvalóan nem volt igaz, hiszen épp a munkáltató, azaz a Klubrádió volt az, aki nem engedte Lampénak, hogy végezze a munkáját. Azt is leírták a felmondásban, hogy Lampé a Klubrádió által kezdeményezett személyes megbeszélésen nem volt hajlandó megjelenni, ami megint csak nem felelt meg a valóságnak.

Lampé ügyvédet fogadott, perelni készült.

Ezt követően jött az újabb fordulat, ugyanis miután már épp zajlott a bírósági keresetet megelőző beadvány előkészítése, Lampé ügyvédjének sikerült kapcsolatba lépnie Stock Richárddal, akit arra figyelmeztetett, hogy valakit valótlan indokkal elbocsátani önmagában is jogsértő.

Stock végül belátta, hogy ez így tényleg nincs rendjén. Ez nem azt jelenti, hogy Lampét rehabilitálták és visszahelyezték a pozíciójába, de azt igen, hogy a jogsértést vele szemben ezáltal elismerték, és nem maradt szégyenfolt a neve mellett, mint olyan munkavállaló, aki hónapokig nem járt be dolgozni. Lampé ügyvédjének segítségével az ügyet végül peren kívüli megegyezéssel simították el.

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Media1 cikkének megjelenését követően reagált a portál összefoglalójára, állítva, hogy a leírtak nem felelnek meg a valóságnak. „Mi semmit nem változtatottunk az eredeti felmondásban rögzítettekhez képest” - írta a vezérigazgató, aki tagadja, hogy Lampét már decembertől nem engedték be a munkahelyére.

Kapcsolódó írásaink