Belföld

Folyamatos a betegellátás az Országos Onkológiai Intézetben

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) korlátozás nélkül és folyamatosan végzi a daganatos betegek, valamint a tüdőtranszplantációra váró, illetve azon átesett betegek intenzív terápiás ellátását - beleértve a legmagasabb szintű ellátást jelentő műtüdő (ECMO) kezeléseket is - derül ki az intézet hétfő reggeli közleményéből.

Folyamatos a betegellátás az Országos Onkológiai Intézetben
Az OOI korlátozás nélkül és folyamatosan végzi a daganatos betegek, valamint a tüdőtranszplantációra váró, illetve azon átesett betegek intenzív terápiás ellátását
Fotó: MH

Az OOI emellett a COVID-19 betegek kezelésének élvonalában dolgozó Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) tehermentesítésére átvette az OKPI teljes mellkassebészeti ellátását. Továbbá a COVID-19 fertőzött, ECMO alkalmazásában részesült betegek akut ellátását követően még intenzív ellátásra szoruló betegek kezelésében is részt vesz az OOI, miután a betegek PCR teszttel már COVID-19 negatívvá váltak.

Az Onkológiai Intézet Intenzív Terápiás Osztályának több évtizedes gyakorlata van, azonban a 2012. évi műszeres és eszközpark beruházások alapján robbanásszerűen megnövekedtek a mellkassebészeti műtétek száma. Az akkori főigazgató, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere olyan további fejlesztéseket valósított meg az intézetben, amelyek megalapozták a tüdőtranszplantáció végzésének lehetőségét Magyarországon. Az OOI-ben 2014-15-ben évben alkalmazták először az ECMO készüléket is. A műtüdőnek ma nagy szerepe van a koronavírusos betegek életben tartásában, gyógyításában.

Természetesen mind a tüdőtranszplantációra váró, ECMO kezelésben részesülő betegek, mind az ECMO készülékről már levehető, de még intenzív kezelésre szoruló poszt-COVID betegek elkülönítve, egyágyas kórtermekben kerülnek ellátásra az Onkológiai Intézetben. Ettől függetlenül az OOI Intenzív Terápiás Osztálya teljes kapacitással végzi a daganatos betegek műtétjeinek aneszteziológiai és intenzív terápiás ellátását.
    

Kapcsolódó írásaink