Belföld

Brüsszeli inkompetencia

Hétértékelő. Az oltásellenes hecckampány a baloldal népszerűségvesztéséhez vezethet, hiszen a lakosság egyre szélesebb rétege tapasztalja az önálló magyar vakcinabeszerzés sikerét

Mindegyik pártnak és potenciális miniszterelnök-jelöltnek más a taktikája: Gyurcsány Ferenc a DK elöregedő szavazótábora miatt a fiatalokra hajt, Jakab Péter a Jobbik meggyengült vidéki szavazótáborát akarja visszaépíteni, Fekete-Győr András az Orbán-fóbiás baloldali kemény magot igyekszik megszólítani – jellemezte Deák Dániel politikai elemző a baloldal nagyotmondási háziversenyét.

Brüsszeli inkompetencia
Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH

Már három hónapja megérkezett az első vakcinaszállítmány az Európai Unió tagállamaiba, de az unió lakosságának csak a tíz százaléka kapta meg az első oltást, ráadásul érthetetlen módon az itt beadottnál lényegesen több vakcinát exportáltak a közösségen kívülre – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, Brüsszel a sokadik válságot kezeli félre, a vakcinabeszerzések esete pedig a bürokrácia totális inkompetenciájára világít rá.

Az emberéleteket követelő késlekedést szimbolizálja, hogy az unió csak most kezdte el a tárgyalásokat a kínai Sinopharm-vakcina engedélyeztetéséről, miközben Magyarországon már hetek óta oltanak vele. Hazánk helyesen döntött, hogy önállóan is beszerzett oltóanyagokat, így nálunk az uniós átlagnak majdnem a duplája a beoltottak aránya, ennek köszönhetően az EU-n belül Magyarország nyithat a legkorábban – jelentette ki az elemző. Megjegyezte, az oltásellenes hecckampány a baloldal népszerűségvesztéséhez vezethet, hiszen a lakosság egyre szélesebb rétege tapasztalja az önálló magyar vakcinabeszerzés sikerét.

A baloldalon belül folytatódott a „nagyotmondási háziverseny”, aminek az az oka, hogy a közös listán az aktuális közvélemény-kutatási adatok alapján fogják szétosztani a pártok között a helyeket, az kap több befutó helyet, amelyik a nyár végére a többiek rovására néhány százalékot erősödni tud a felmérésekben – magyarázta Deák. Szerinte láthatóan mindegyik pártnak és potenciális miniszterelnök-jelöltnek más a taktikája.

Gyurcsány Ferenc a DK elöregedő szavazótábora miatt a fiatalokra hajt, Jakab Péter a Jobbik meggyengült vidéki szavazótáborát akarja visszaépíteni, míg Fekete-Győr András az Orbán-fóbiás baloldali kemény magot igyekszik megszólítani – részletezte az elemző. Rámutatott, komoly lemaradásban van az MSZP és az LMP, ezek karakteres politikusok híján láthatatlanná váltak, így esetükben a többi baloldali párt jóindulatán múlik majd, hogy mennyi helyet kapnak a közös listán.

Bár kiemelt hangsúlyt fektetnek a baloldali miniszterelnök-jelöltek az előválasztás miatt saját imázsuk építésére, eddigi teljesítményükkel nem tudják a társadalom széles rétegeit megszólítani, csupán egy-egy szűk csoportnak, a kemény magnak kampányolnak, ez jelentősen rontja a 2022-es választási esélyeiket, inkább néppárti retorikával lehetne sikereket elérni – véli Deák. Nem meglepő, hogy a baloldalhoz köthető közvélemény-kutatók is a Fidesz erősödését mérték.

A baloldal esélyeit rontja, hogy egyre több zűrös ügy lát napvilágot körülöttük: a minap Terézvárosban a momentumos polgármester az egyik helyi MSZP-s politikust vádolta korrupcióval, a botrányt botrányra halmozó DK-s Czeglédy Csaba jogi szakvizsgájáról pedig kiderült, hogy érvénytelen lehet – emlékeztetett az elemző.

Megállapította, a zűrös politikus ügyvédként nem is praktizálhatott volna, ügyvédi irodát nem alapíthatott volna, ügyvédi megbízást nem fogadhatott volna el, és valamennyi ügyvédi megbízási szerződés, amelyet megkötött, vélhetően semmis, érvénytelen. Így a DK-s kerületekkel kötött több száz milliós – egyébként is megkérdőjelezhető – szerződések is kérdésessé váltak – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Balul sült el a baloldal hecckampánya

ĀHétértékelő. A rendszeresen ellenzéki megrendeléseket teljesítő Závecz Research decemberhez képest legutóbb már negyedmillióval több Fidesz-szavazót mért – mutatott rá Deák Dániel

Hiteltelen halálkampány

ĀHétértékelő. Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc egymásra licitálva fenyegeti a másként gondolkodókat – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzője