Belföld

Kocsis Máté üzeni Gyurcsánynénak, Brüsszel hibája a vakcinahiány

Kizárólag Brüsszel a hibás azért, hogy Európában nincs elég oltóanyag - írta Gyurcsányné Dobrev Klárának címezve a Facebookon Kocsis Máté.

Kocsis Máté üzeni Gyurcsánynénak, Brüsszel hibája a vakcinahiány
Kocsis Máté üzent az Orbán Viktort hazugsággal vádoló Dobrev Klárának
Fotó: MH/Purger Tamás

A Fidesz frakcióvezetője bejegyzésében kiemelte: ha a tagállamok maguk szerezhették volna be a vakcinákat, olyan sikeresek lehetnének a védekezésben, mint Nagy-Britannia vagy Izrael.

Kocsis Máté posztjával arra reagált, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pénteken közleményében hazugsággal vádolta Orbán Viktort, amiért a Kossuth rádióban azt mondta, az EU hibázott, amikor nem engedte, hogy a tagországok saját maguk szerezzék be az oltóanyagot.

Objektum doboz

„Azt gondoltuk, olyan gyorsan fognak dolgozni, mint mi. Nekik azonban az ár volt az elsődleges, nekünk az idő lett volna igazán fontos, az emberi életek. Leszorították az árakat, csak nincs vakcina. Ők a brüsszeli buborékban lebegnek az emberek felett, nem érzik úgy a életet, mint mi” – magyarázta a miniszterelnök, aki úgy véli, akik most kezdenek tárgyalni Kínával vagy Oroszországgal, azok csak valamikor a nyáron jutnak hozzá ezekhez a vakcinákhoz.

Gyurcsányné szerint a valóság ezzel szemben az, hogy minden szerződést minden tagállam aláírt. „Az uniós országok együtt döntöttek a közös beszerzésről, amire Orbán is igent mondott” - fogalmazott Dobrev Klára.