Belföld

Hivatalos: Így enyhülnek a korlátozások 2,5 millió ember beoltása után

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet - közölte a kormany.hu szombaton.

Hivatalos: Így enyhülnek a korlátozások 2,5 millió ember beoltása után
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai járőröznek Budapesten a kijárási tilalmat ellenőrizve. Miután átlépjük a 2,5 millió beoltottat, a kijárási tilalom kezdete este 8 óráról 10-re tolódik majd
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Azt írták, a jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta.

Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe: a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra; a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek.

Továbbá a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani, míg az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk; az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent.

Hozzátették, a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott, illetve a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni.

Az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók - a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen - írta a kormany.hu.

Kapcsolódó írásaink

Gulyás: Húsvét után kezdődhet a részleges nyitás

ĀA jelenlegi számok mellett semmilyen nyitás nem engedhető meg, változtatásra akkor van lehetőség, ha átlépjük az oltások tekintetében a 2,5 milliót - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter - VIDEÓ