Belföld

Nyomrögzítési módszereket tanítanak az állatvédőknek

Ovádi Péter: A jogszabályi környezet nálunk uniós összehasonlításban is példás szigort ad a bíróságok kezébe

Idén április elsejétől kötelező lesz a kedvtelésből tartott állatok kereskedelmének regisztrációja, amelytől azt várjuk, hogy jelentősen sikerül visszaszorítani az úgynevezett szaporítói bűnözést – mondta lapunknak Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Beszélt arról is, több száz kutya lehet érintett állatviadalokban.

Nyomrögzítési módszereket tanítanak az állatvédőknek
Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy aki képes állatot kínozni, az embertársát sem tekinti értéknek – hangsúlyozta Ovádi Péter miniszteri biztos
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Az utóbbi időben többször is fény derült illegális állatviadalra. Az állatkínzás miatt indított eljárásokat lezáró bírósági ítéletek – bár lehetnének elriasztók – általában enyhék, csak elvétve lehet találkozni az elkövetőre kirótt letöltendő börtönbüntetéssel. Várható ebben változás?

– Határozott véleményem, hogy bármilyen állatviadal állatkínzás is egyben. Ahhoz, hogy ezeket az eseteket teljes mértékben felderítsük, nagyon szoros együttműködésre van szükség a bűnüldöző szervek, a civilek és a kormányhivatalok között. S bár lényeges szempont a tettenérés, de legalább annyira fontos, hogy a viadalokban részt vevő állatokat – Magyarországon jellemzően kutyákat – megfelelő helyen legyünk képesek elhelyezni, majd rehabilitálni. Ez a munka azonban nem egy-két napos folyamat, hanem igen sokáig tart. A kérdésre pedig azt tudom felelni, azért indítottuk az állatvédelmi online felmérést, hogy kiderüljön, mi az emberek véleménye a témában, szükségesnek tartják-e az állatvédelmet érintő jogszabályok felülvizsgálatát.

A jogszabályi környezet egyébként uniós összehasonlításban is példás szigort ad a bíróságok kezébe. A konkrét statisztikák szerint évente négy-hat ember kap letöltendő börtönt állatkínzásért, és ebben a haszonállatok ellen elkövetett tettek is szerepelnek.

– Elegendőnek ítéli ezt az arányt?

– Azt gondolom, valóban hiányoznak az elrettentő ítéletek. Ugyanakkor ebben nekünk, jogkövető állampolgároknak is van némi „sarunk”, rengeteg bűncselekmény eleve el sem jut a bírósági szakaszig, mert rosszul dokumentálják
az ügyet.

– Mármint a rendőrök?

– Nem, dehogy! Vegyünk egy tipi­kus példát. Valaki szemtanúja lesz egy esetnek, értesíti az állatvédőket, ám mire azok megjelennek, már nyoma sincs a történteknek. Azért hoztuk létre az Állatorvostudományi Egyetem égisze alatt működő Állatvédelmi Központot, hogy a civilek, az állatvédők is megismerjék többek között azon nyomrögzítési módszereket, amelyek eredményeként a bíróságon is megáll az adott ügy. Tehát a segítő szándékú civilek szakmai képzése közös érdekünk.

– Van erre érdeklődő?

– Rengeteg.

– Az emberek többségében úgy él, hogy a kutyaviadalok hazánk szegényebb részeihez köthetők. Valóban így van?

– Szerintem ez bárhol előfordulhat, hiszen a kereslet és a kínálat szabja meg, hol zajlik ilyen szörnyűség.

– Mennyi kutya lehet érintett a viadalokban?

– Ha az erre trenírozott kölyköket is ide soroljuk, akkor éves szinten több százas nagyságrendről lehet szó.

– Visszakanyarodva a civilekre, hány szervezet foglalkozik ma hazánkban állatvédelemmel?

– Nagyjából kétszázötven ilyen célkitűzéssel működő szervezet található idehaza, és gyakran erőn felül teljesítenek. Határozott szándékunk, hogy pályázati forrásokat biztosítsunk nekik, amelyeknek köszönhetően még hatékonyabbak lehetnek.

– Az állatkínzás kifejezés hallatán legtöbben a kutya-cica-ló háromszögre gondolnak, de ezen túl is akad gond bőven.

– Valóban, akár az aranyhalszaporítás-bűnözést vagy a vadon élő állatok ellen végrehajtott bűncselekményeket is említhetjük. Igen, az aranyhörcsögöket és a nemzetközileg védett állatokat épp olyan szörnyű körülmények között szaporítják-tartják, mint néhol a kutyákat, macskákat. Az állatvédelem sokkal tágabb fogalomkör, mint az említett kutya-cica-ló, esetleg haszonállat vonal.

Ezért amikor kerekasztal-beszélgetésre invitálom a civileket, igyekszem olyanokat is meghívni, akik állatmentőközpontot tartanak fenn. Ilyen például a veszprémi Fehér Holló Alapítvány, amely vadon élő állatok mentésével foglalkozik. Nagyon fontos előrelépésnek tartom, hogy április elsejétől kötelező lesz a kedvtelésből tartott állatok kereskedelmének regisztrációja. Ide elsősorban a kutyák tartoznak majd, hiszen a legjelentősebb visszaélések e téren tapasztalhatók.

– Csak visszakanyarodtunk az illegális szaporítókhoz...

– Aki látott már ilyen helyet, tudja, milyen szörnyű viszonyok uralkodnak az illegális tenyésztők telepein.
Pár négyzetméteren, bűzben és mocsokban senyvedő kölyökállatok. Egyébként rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy aki képes állatot kínozni, az embertársát sem tekinti értéknek. A lakosság is sokat tehetne azért, hogy ne legyen piacuk a bűnözőknek. A törzskönyv ugyanis nem azért kell, hogy kiállításra vigyem a kedvencemet, hanem azt igazolja, honnan származik a kutya.

– Ha csörgőkígyót vagy aligátorteknőst nem tarthat legálisan otthon senki, akkor harci kutyát miért nevelhet akár a nyolcvanéves nagymama?

– Szerintem leginkább a kutyát rosszul tartó-nevelő ember a felelős a támadásokért, és nem maga az eb. A nevelést már egészen kis korban el kell kezdeni. A magyar hagyományosan állatszerető nemzet, ezt a statisztika is alátámasztja. Az Euró­pai Unión belül átlagosan minden negyedik család tart kutyát vagy macskát, nálunk ez a mutató három. Önmagában ez nem hozza magával a helyes hozzáállást, de azért mégis mutat valamit.

– A helyes hozzáállás része lehetne például az ivartalanítás?

– A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik. Erre határozott kormányzati szándék van.

– Apropó, mennyi kóbor kutya, macska lehet az országban?

– Az optimisták húsz-harminc ezerről, míg a pesszimisták ennek az ötszöröséről beszélnek. Egyébként a teljes ebállomány két és fél millió körül járhat.

– Mennyire volt sikeres az on­line konzultáció?

– A vasárnapi zárásig összesen több mint negyedmillióan válaszoltak. Ez ebben a járványhelyzetben siker. A válaszok kiértékelése is hamarosan megtörténik, s ha ezen túljutottunk, következhetnek az állatvédelmi lépések.

Kapcsolódó írásaink