Belföld

Érvénytelen lehet Gyurcsány ügyvédjének jogi szakvizsgája

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara nem igazolta Czeglédy Csabának a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatot - derül ki a Budai Gyula közösségi oldalán közzétett bejegyzésből. 

Érvénytelen lehet Gyurcsány ügyvédjének jogi szakvizsgája
Czeglédy Csabát (j), Gyurcsány (b) ügyvédjét már 2010 előtt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték
Fotó: MH

A fideszes parlamenti képviselő közérdekű adatigénylésben kérte a megyei testületet arra, hogy küldjék meg számára azt az igazolást, amit Czeglédy Csabának állítottak ki a hároméves joggyakorlat leigazolására, és amely egyben előfeltétele volt a jogi szakvizsgára való bocsátásnak. Mint ismert, Czeglédy éppen akkor szerezte meg a képesítést, amikor főállású szombathelyi alpolgármesterként dolgozott, csakhogy a hatályos jogszabályok szerint a kettő együtt nem megy, ugyanis főállású gyakorlatot kell folytatni, két főállása pedig értelemszerűen nem is lehetett. 

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara válasza megérkezett, Budai Gyula pedig csütörtök reggel közzé tette a testülettől kapott választ közösségi oldalán.

Objektum doboz

A testület elnöke Budainak címzett levelében kiemelte, hogy Czeglédy 2010. december 31-e óta szerepel a nyilvántartásukban. Továbbá arról tájékoztatta a kormánypárti politikust, hogy  nem a Vas Megyei Ügyvédi Kamara állította ki Gyurcsány ügyvédjének a szakvizsga-igazolást. Hozzátették, hogy éppen ezért nincs náluk a kért irat.

Sajtóértesülések szerint a baloldali politikus törvénytelenül szerezhette meg a jogi végzettségét igazoló papírt, mivel éppen abban az időszakban töltötte hároméves joggyakorlati idejét, amikor Szombathely főállású alpolgármestere volt. 

Az ide vonatkozó rendelet egyértelműen kimondja, hogy csak jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati idő számítható be a szakvizsga előfeltételeként, és az alpolgármesteri tisztség nem ilyen. 

Erre Czeglédy válasza az volt, hogy a budapesti Monopoly Kft.-nél, főállású jogi előadóként, ügyvéd felügyelete mellett végezte el joggyakorlatát. Csakhogy ez több dolog miatt nemcsak életszerűtlen, de lehetetlen is: 

  • egyrészt mert munkanapokon munkaidőben egyszerre két helyen, Budapesten és a tőle 225 kilométerre lévő Szombathelyen kellett volna lennie, ami nem lehetséges;
  • másrészt az önkormányzati törvény értelmében alpolgármesterként nem lehetett volna egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonya;
  • harmadrészt az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Monopoly Kft.-nek a Humán Operátor Zrt-n keresztül - mások mellett - saját maga volt a tulajdonosa, azaz saját cége állította ki számára az igazolást.

Budai Gyula hétfői parlamenti felszólalásában úgy összegezte a történteket, hogy „a baloldal adócsaló ügyvédje aligha teljesíthette jogszerűen a kötelező hároméves, jogi munkakörben eltöltött gyakorlati idejét, ezt azonban mégis leigazolták” - írja az Origo

Kapcsolódó írásaink

Iroda a maffiahálózatnak

Ā„Niedermüller látszatpolgármester, aki teljesíti a keresztapa Gyurcsány Ferenc és a magyar költségvetést a vádirat szerint több mint hatmilliárd forinttal megcsapoló Czeglédy parancsait”