Belföld

Nem új keletű a Momentum agresszivitása

Tóth Erik szerint a magyar demokráciára a hatalomra törekvő baloldal egyes tagjai jelentik a legnagyobb veszélyt

Míg az európai politikai térben a baloldal igyekszik a magyar kormányt álhíresztelések alapján befeketíteni, antidemokratikusnak és jogállamellenesnek bemutatni, addig a saját diktatórikus, sajtószabadságot hatályon kívül helyező ötleteikről mélyen hallgatnak.

Ismert baloldali mantra, hogy a magyar kormány ellehetetleníti a sajtószabadságot és az ellenzéki médiumok munkáját. Furcsán hangzanak ezek a kritikák olyan politikusok szájából, akik az egykori szemkilövető, Gyurcsány Ferenc DK-elnök vezetésével készülnek a 2022-es választásra. A bukott kormányfő pártjának országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes nemrég a népirtásról elhíresült ruandai és a náci németországi médiához hasonlította a magyar közszolgálati adót, megjegyezve: ők idővel elnyerték büntetésüket.

A baloldal egyik jogásza, Fleck Zoltán ennél is tovább ment, amikor a következőket mondta: „Nagy valószínűséggel egy 2022-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről.” Emlékezetes: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke négy évvel ezelőtt már berontott az Origo szerkesztőségébe, ahol számonkérte az egyik újságírót. Legutóbb pedig úgy fogalmazott: „Ebben én radikálisabb vagyok, mint a többség. Azokat a propagandistákat, akik ott vannak a TV2-ben, ott vannak az Origo-ban, én őket egy időre eltiltanám a foglalkozásuktól!”

A Momentum agresszivitása nem új keletű tehát, azonban kétségkívül az utóbbi időben magasabb fokozatra kapcsolt – így ítélte meg a helyzetet Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője, aki lapunknak kifejtette: a Momentum 2019-es, meglepetésszerűen jó európai parlamenti választási eredménye nemhogy lenyugtatta a pártot, hanem új lendületet adott nekik és sokszor antidemokratikus húrokat pengető ötleteiknek.

Mint mondta, azóta rendre propagandistának titulálják a számukra nem kedves újságírókat. A Momentum – bár magát liberálisnak, tehát az eltérő vélemények elfogadását tekintve befogadónak tartja – megalakulása óta több alkalommal bizonyította, hogy csak azoknak a sajtóorgánumoknak és újságíróknak adna teret hatalomra kerülése esetén, akik a párt által képviselt értékekkel értenek egyet.

Míg az európai politikai térben a magyar kormányt igyekeznek álhíresztelések alapján befeketíteni, antidemokratikusnak és jogállamellenesnek bemutatni, addig a saját diktatórikus, sajtószabadságot hatályon kívül helyező ötleteikről mélyen hallgatnak – taglalta a helyzet visszásságát az elemző. Leszögezte: a hazai demokráciára nem a magyar kormány, hanem a hatalomra törekvő baloldal egyes tagjai jelentik a legnagyobb veszélyt, erre kívánja az Alapjogokért Központ európai parlamenti képviselőknek és az Európai Bizottság tagjainak címzett levelében is felhívni a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink