Belföld

Pikó megtalálta a módját, hogy drágítsa a parkolást Józsefvárosban

Ha Pikó Andráson múlik, április elsejétől már új parkolási rendszer lépne életbe Józsefvárosban, azaz ami ingyenes volt az itt lakóknak, sokkal többe kerülne. Egy tiltó kormányrendelet miatt ez nem valósult meg, ugyanakkor egy háztartásban a második autó után már így is kell lakossági várakozási hozzájárulást fizetni, ez az összeg akár több tízezer forinttal is megterhelheti a családok kiadásait - írja a hirnyolc.hu

A portál cikkében felidézi, Pikó András még tavaly tavasszal egy lakossági fórumon mondta, nem tartja kizártnak, hogy a józsefvárosi lakosoknak eddig biztosított ingyenes parkolás lehetősége megszűnik. Azóta az ingyenes parkolás megszüntetésén folyamatosan dolgoztak az önkormányzatnál, szépek lassan csepegtették különböző fórumokon, hogy így igazságosabb lesz a parkolási rendszer, ez klímabarátabb lesz (és persze az önkormányzatnak is több pénze lesz, az itt lakók kárára).

Tartottak online fórumot, készítettek online/kinyomtatott kérdőívet (amit egy számítógépről egyébként többször is ki lehetett tölteni).

Ha a polgármesteren múlt volna, mindez idén tavaszra meg is valósul: Józsefváros ugyanis kidolgozta új parkolási koncepcióját. A lényege, hogy az eddig ingyenes parkolási lehetőség az itt lakóknak megszűnik, a lakossági engedélyeket zónásítják, s nemcsak az elsőre, de a második autóra is jelentősen drágul a parkolás. 

A tervezet nagy része csak azért nem valósult meg, mert egy év végi kormányrendelet megtiltotta azt.

Pikó Andrásék azonban így is találtak kibúvót: a parkolásra vonatkozó rendeletben szinte csak egy betűt változtattak, de ez igen nagy jelentőségűnek bizonyult.

Eddig ugyanis lakosonként volt ingyenes az első autó várakozási hozzájárulása. Így például az is előfordulhatott, hogy az egyik kocsi a feleség, a másik a férj nevén volt, így egyikért sem kellett fizetni lakossági várakozási díjat.

Március 31-től viszont ez megváltozik, a kedvezmény már nem lakosonként, hanem lakásonként jár, így azoknál a háztartásoknál, ahol több autó is van, a második után már fizetni kell.

Kapcsolódó írásaink