Belföld

Ismét nyomoznak Gyurcsányék uniós mutyija miatt

Hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség a WELT 2000 Kft. ellen. Az érintett cég kifogásolt ügye az úgynevezett EMIR-projekt, amely a 2007-2013-as uniós költségvetés magyarországi pénzeinek informatikai kezeléséért felelt.  

Ismét nyomoznak Gyurcsányék uniós mutyija miatt
Gyurcsány és Gyurcsányné
Fotó: MH

A 2010 előtti baloldali kormányok ideje alatt a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselői miatt 18 milliárd forintos kár érte a magyar államot. Az eset azért aktuális ma is, mert 2002 és 2004 között Gyurcsányné volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének az elnökhelyettese. Az ügyben központi szerepe volt annak a Heil Péternek, aki még ma is a Gyurcsány család egyik legfőbb bizalmasa - írja az Origo.

A rendszer kiépítésével egy szocialista elköteleződésű magáncéget, a Welt 2000 Kft.-t bízták meg, de úgy, hogy az EU megállapítása szerint a sokmilliárdos megbízások teljes mértékben megszegték a közbeszerzési szabályokat, és súlyosan megsértették a magyar állam érdekeit. A Welt 2000 Kft.-t egyébként Komáromi András, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő alapította - emelik ki cikkükben.

Az EMIR története Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségének egyik zavaros ügye, pláne, hogy a trükközésben a jelenlegi DK-vezér felesége, és a Gyurcsány család egyik bizalmasa, Heil Péter is vastagon benne lehetett. 

Heil Péter és Dobrev Klára meghatározó szerepet játszottak az EMIR életében, és az ennek kapcsán a WELT 2000 Kft.-vel kötött megállapodások tető alá hozásában. Heil Péter 2010 után a Gyurcsány-érdekeltségbe tartozó Altusnál folytatta a munkáját. 

Az EMIR-ügy legnagyobb problémája az, hogy nem volt nyílt közbeszerzés, sem nyilvános pályáztatás.

‎
Fotó: Origo

A kormány még 2017-ben tett feljelentést, majd 2019 augusztusában megszüntették a nyomozást. Mindezt a Miniszterelnökség megpanaszolta, és a nyomozás folytatását indítványozták, a Fővárosi Főügyészség helyt adott a panasznak. A Nemzeti Nyomozó Irodát a nyomozás folytatására kötelezi, ami jelenleg is zajlik - értesült a portál.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője az újságnak az EMIR-botrányról azt mondta, hogy annak révén 18 milliárd forintos kár érte a magyar államot. Azt, hogy a WELT 2000 Kft. kijátszotta a közbeszerzési szabályokat, azt az Európai Bizottság is kimondta, és ezért kellett a későbbi kormánynak kifizetnie az uniónak a 18 milliárdos büntetést. Budai érthetetlennek nevezte azt, hogy a rendőrség miért szüntette meg korábban a nyomozást ebben az ügyben, de örömteli, hogy ismét foglalkoznak ezzel az üggyel a hatóságok. A képviselő szerint ebben az ügyben egyértelműen bűncselekmény történhetett, és ezt az uniós hatóságok is megerősítették a kiszabott bírság miatt. 

Kapcsolódó írásaink

Dömötör: A baloldal bármilyen sötét húzásra képes

ĀA baloldal többször támadta a magyar hatóságok oltásengedélyezési eljárását, aláírást gyűjtöttek egyes vakcinák ellen, Gyurcsány és egyes polgármesterek pedig leveleket küldtek háziorvosoknak, hogy ne használjanak bizonyos vakcinákat