Belföld

Czeglédy üzlettársai mind megúszták

A Human Operator Zrt. igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagjai nincsenek a vádlottak padján

Az adóhatóság lapunknak megküldött válaszából az olvasható ki, hogy folyik nyomozás annak a csaknem hárommilliárd forintnak a felhasználását ille­tően is, amelyet készpénzben vettek fel a Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezetnél.

Czeglédy üzlettársai mind megúszták
A bukott miniszterelnök táskás emberét költségvetési csalással vádolják
Fotó: MH/Purger Tamás

Az adóhatóság napokban nyilvánosságra került revizori jelentéséből egyértelműen kiderült, hogy csaknem hárommilliárd forintot bank­fiókokban, illetve pénzautomatákból vettek ki a Czeglédy Csaba irányította bűnszervezet tagjai. Tanúvallomások szerint az így kivett pénzeket a Human Operator Zrt. szombathelyi irodájába kellett bevinni.

Az adóhatósági vizsgálat azt is megállapította, hogy a pénz további útja nem volt követhető, az ily módon kivett pénzek mögött számlák nem álltak, ezért a pénz további felhasználása nem ismert. A Czeglédy Csaba és társai ügyében bírósági szakban lévő büntetőeljárásban a hatmilliárd forintot is meghaladja a költségvetési csalással okozott kár, ami részben jogosulatlanul visszaigényelt általános forgalmi adóból, illetve a diákmunkások bére után meg nem fizetett járulékokból áll össze, durván fele-fele arányban.

Ennek kapcsán megkerestük a NAV Bűnügyi Igazgatóságát, hogy indult-e nyomozás a készpénzben eltűnt összegek felderítésére. A bankfiókokban felvett összegeknél ugyanis egyértelműen meghatározható, hogy azokat mikor, milyen összegben és kik vették fel, míg a bankautomatáknál történt készpénzfelvételnél az, hogy kiknek volt ehhez jogosultságuk. Kérdéseinkre a NAV Bűnügyi Igazgatóságától az alábbi választ kaptuk: „Konkrét adózóra vonatkozó információkat a NAV nem hozhat nyilvánosságra.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a NAV a büntetőeljárásban a felmerülő cselekményeket és azokat a személyeket, akikkel szemben megállapítható a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, vizsgálja. A NAV nyomozószervei minden ügyben a szükséges és lehetséges nyomozati cselekményeket elvégzik a bűnös úton szerzett vagyon és a jogellenes pénzügyi tranzakciók körülményeinek felderítésére.”

Az egyik leányvállalat, a Pannon Humán Szerviz Kft. számlájáról 2 197 064 000 forintot emeltek le készpénzben. A Gyurcsány család és a baloldali pártok házi ügyvédje által irányított Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke, Czeglédy Csaba tehát döntően ennél a leányvállalatnál üzemeltette azt a feketekasszát, amelyen keresztül a bűnszervezetet működtették. Ugyanakkor a Human Operator Zrt. tulajdonosai, illetve a részvénytársaság ellenőrzési feladataival megbízott felügyelőbizottsági tagok közül egyedül Czeglédy Csaba került a vádlottak padjára.

Kapcsolódó írásaink

A táskás ember kampánypénzei

ĀCzeglédy Csaba baloldali ügyvéd bűntársainak is jutott a Gyurcsány család baráti segítésével nyújtott kölcsönökből