Belföld

Elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja. A protokoll több ország jó gyakorlatait veszi alapul, a magyarországi viszonyokhoz adaptált formában – jelentette be legújabb videójában Kásler Miklós. A miniszter elmondta, hogy az Országos intézetek több neves szakemberének bevonásával elkészített kezelésrend komoly segítséget jelent mind a betegek, mind az orvosok számára.

Elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A protokoll elkészítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi megbetegedések után közel 40 százalékban jelentkeznek panaszok és tünetek – mondta a miniszter. Hozzátette: részben légzőszervi, részben keringési elégtelenség maradhat vissza, gyakori a fejfájás, végtagfájdalom, fáradtságérzet és a lelki problémák.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a protokoll hatékony segítséget nyújt a kórházi orvosok számára, közérthető módon segíti a kórházak dolgozóit a fertőző betegek ellátására való felkészülésében és gyakorlatában. Bemutatja, hogy mit kell tenni a fertőzésre gyanús személyeknek, ha megbetegedés tüneteit észlelik magukon, és hova fordulhatnak az egészségügyi ellátórendszeren belül – mutatott rá a tárcavezető.

A protokollal kapcsolatban kiemelte, hogy magába foglalja a prognózis és kezelés alapelveit, kitér a képalkotó vizsgálatok alkalmazására a mintavételi eljárásokra, valamint a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézmények elérhetőségére is. A nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja többek között az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet, betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait – közölte.

A eljárásrend jövőjével kapcsolatban elmondta: a Minisztérium Post Covid-19 ambulancia felállítását tervezi az Országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban. A járvány csökkenése majd megszűnése idején lesz lehetőség arra is, hogy Post Covid rehabilitációs osztályokat is kialakítsunk – zárta üzenetét a miniszter.

Kapcsolódó írásaink