Belföld

Hamisan vádolta hazugsággal a mentőket Hadházy Ákos

„Felszólítjuk Hadházy Ákost, hogy fejezze be a rémhírkeltést, és ne akadályozza a mentők munkáját!” - írta az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán, miután a baloldali politikus a nyilvánosság előtt egy fényképre hivatkozva hazugsággal vádolta meg a mentőket.

Hamisan vádolta hazugsággal a mentőket Hadházy Ákos
Hadházy Ákos ismét álhírt terjesztett
Fotó: MH/Katona László

A baloldali képviselő azt állítja, hogy „a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a kormány és az OMSZ hivatalosan állít”, hiszen szerinte egyetlen nap alatt országszerte valójában nem 4400, hanem több mint 5900 esetet kellett a mentőknek ellátni, ami azt bizonyítja, hogy „a rendszer gyakorlatilag összeomlott”.

A politikus állításaival szemben a valóság az, hogy az Országos Mentőszolgálat a jelzett napon, azaz 2021. március 16-án összesen, országosan 4369 feladatot látott el.

Objektum doboz

A Hadházy Ákos által megosztott fényképen a 6000 közeli szám nem a végrehajtott feladatok, hanem az egy nap alatt beérkezett telefonhívások száma, ezek mintegy harmada azonban nem eredményezi, és ezen a napon sem eredményezte mentő küldését, mert a telefonáló például csak információt kért (210316_5918-as szám magyarázata: 2021.03.16. 0:00-tól 2021.03.16. 23:18-ig az Országos Mentőszolgálat 5918 beérkező telefonhívást kezelt).

„A mentőszolgálat ezekben a napokban rendkívüli terhelés mellett dolgozik, de bajtársaink példamutatóan helytállnak ebben a nehéz időszakban, így az Országos Mentőszolgálat működőképessége, a mentőellátás az ország minden területén biztosított. Kérjük Hadházy urat, hogy vonja vissza alaptalan vádjait, és a tisztelt politikai szereplőket, hogy valótlan hírekkel, információkkal ne ingassák meg a lakosság mentőkbe vetett bizalmát, ne hátráltassák a frontvonalban dolgozok munkáját ilyen és ehhez hasonló álhírekkel!” - írta bejegyzésében az Országos Mentőszolgálat.

Kapcsolódó írásaink