Belföld

A táskás ember kampánypénzei

Czeglédy Csaba baloldali ügyvéd bűntársainak is jutott a Gyurcsány család baráti segítésével nyújtott kölcsönökből

Önmagával szemben sem volt szűkmarkú a baloldali pártok és a Gyurcsány család háziügyvédje, Czeglédy Csaba. Strómancégen keresztül nemcsak milliárdos feketekasszát működtetett a NAV revizori jelentésének adatai szerint, saját magát is díjazta különféle trükkös pénzcsinálással.

A táskás ember kampánypénzei
A bukott kormányfő ügyvéd barátja saját magának is oszthatott jutalmakat
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyar baloldal táskás emberének, a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabának, a bűnszervezet irányítójának büntetőperét eddig gyurcsányista módszerekkel, ügyvédi trükkök százaival sikerült elhúzni, elodázni, ám ez nem feltétlenül kedvez a szivárványkoalíció „dédelgetett és pénzelt koncepciós áldozatának”. A Czeglédy-ügy ugyanis bírósági eljárás híján is elkezdett önálló életet élni: Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője például kedden azonnali kérdéssel fordult Varga Judit igaz­ságügyi miniszterhez, arra keresve választ: hová kerültek Czeglédyék eltüntetett milliárdjai?

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Pesti Srácok hírportál nyilvánosságra hozta a vádirat mellékletét képező revizori jelentést, amelynek hátteréről Czeglédy feketekasszáját támogatta Gyurcsányné címmel számoltunk be szerdán. A jelentésből kiderült, Czeglédyék munkaerő-közvetítéssel foglalkozó gazdasági társaságának leányvállalatából, a Human Operator Services Kft.-ből 2,5 milliárd forintot szivattyúztak ki készpénzes felvétellel. E pénzek mögött számlák nem álltak, és nem derült ki az sem, mi lett a pénz sorsa.

A leányvállalat egykori vezetői a hírportálnak arról számoltak be, hogy a készpénzben felvett összegeket a Human Operator szombathelyi irodájába kellett bevinniük, és ott Czeglédy közvetlen pénzügyes munkatársainak átadni. A vádirat azt is tartalmazza, hogy a Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke lepapírozott tagi kölcsönök, valamint megbízási díjak fejében maga is csaknem négyszázmillió forintot vett fel. A vádirat szerint azonban ezek a pénzek a bűncselekmény elkövetéséből, a meg nem fizetett adókból, illetve a foglalkoztatott diákok munkabére után ki nem fizetett járulékokból származtak.

A bűncselekmény elkövetését beismerő négy vádlott egyike, a Human Operator volt alkalmazottja azt állította, hogy a veszprémi időközi választáson az ellenzéki pártok közös „civil” jelöltjének, Kész Zoltánnak a kampányát Czeglédy finanszírozta. A Pesti Srácok oldalán közzétett videóban megszólaló védett tanú azt mondta, hogy Kész Zoltán kampányában közel száz diák dolgozott, ezerforintos órabérért szórólapoztak, aláírást gyűjtöttek, és később bekapcsolódtak az érdi, majd egy fővárosi időközi választás kampányába is.

Még 2017-ben számoltunk be arról, hogy a Human Operator Zrt. alatt elhelyezkedő, a számlázási láncban az anyavállalat és diákszövetkezetek között lévő leányvállalat, a Human Operator Services Kft. a Gyurcsány család cége által nyújtott egyik kölcsönből egy 53,3 és egy 24,1 millió forintos pénzösszeget kapott, Czeglédy két tételben 1,7 millió forintot vehetett fel, a Czeglédy és Társa Ügyvédi Iroda 1,35 millió forintot, míg K. László, az Oberbank szombathelyi fiókvezetője – a Humán Operator Zrt. felügyelőbizottsági tagja – 71 200 forintot.

Tehát Gyurcsányék baráti segítségéből fizették Czeglédy bűnszervezetének segítőit (később vádlottjait) is, a pénznek csak egy része ment a diák­munkások bérére. A feketekasszát működtető leányvállalatnak a NAV az adószámát előbb megszüntette, majd 2019 márciusában kényszertörlési eljárását kezdeményezte a cégbíróságon.

Kapcsolódó írásaink