Belföld

Hová tűntek Czeglédy milliárdjai?

A Czeglédy-ügyben a nyomozása során kiderült: összesen két és fél milliárd forintot vettek fel készpénzben vidéki bankfiókokban és automatákban a vád szerinti bűnszervezet tagjai. A vádirat több részlete és vádlotti vallomások is alátámasztják, hogy a strómanok által felvett milliárdos összeg készpénzben Czeglédy Csabához került.

Hová tűntek Czeglédy milliárdjai?
Molnárné Mészáros Noémi tanácsvezető bíró és Czeglédy Csaba a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken
Fotó: MTI / Rosta Tibor

A strómanok, iskolaszövetkezet-vezetők és a diákmunkát szervező szövetkezetek, és Czeglédy munkaerő-közvetítő cége közé beépített kft. volt vezetői arról számoltak be vallomásaik során, hogy a készpénzben felvett mintegy 2.5 milliárd forintot a Human Operator szombathelyi irodájába kellett, hogy bevigyék, és ott Czeglédy közvetlen pénzügyes munkatársainak adták át – tudatta a Pesti Srácok portál a birtokába került revizori jelentés alapján.

A vádiratban egy olyan rész is van, amely Czeglédy bűncselekményből származó pénzekkel való gazdagodását taglalja. Eszerint megbízási díj, lepapírozott kölcsön és egyebek formájában még durván 400 millió forint került Gyurcsány ügyvédjéhez. Ha mindezt összeadjuk, az már 3 milliárd forint. „Hogy hová tette ezt a rengeteg pénzt Czeglédy Csaba, az talány – hogy ő dőzsölne belőle, azt nem lehet mondani, ugyanis a mai napig egy lakótelepi panellakásban él” - tudatta a portál, amely megszerezte azt a revizori jelentést, amely a Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vád egy részét is megalapozza. A revizor a vizsgálat során Czeglédy cége, a Human Operator, a büntetőügyben érintett iskolaszövetkezetek, valamint a közvetítő cég közötti utalásokat, pénzmozgásokat, valamint – ami a legkiemelkedőbb és bizonyosan milliárdos tétel – a készpénzmozgást ellenőrizte.

A jelentésben tételesen szerepel, hogy 2013 januárja és 2016 decembere között milyen készpénzforgalmat bonyolított a bűnszervezet. A tételek összesítve meghaladják a 2 és fél milliárd forintot, közben ennek csak töredéke volt egyáltalán lefedve valamilyen számlával. A pénzt általában vidéki kis bankfiókokban vagy ATM-automatából vették fel:

- Human Operator Zrt. számlájáról 2013. 01. 18. és 2016. 12. 21. között összesen 87 millió 740 ezer forintot;
- az Idehaza Iskolaszövetkezet számlájáról 2017. 01. 11. és 2017. 03. 27. között 97 millió 975 ezer forintot;
- a Pannon Humán Szerviz Kft. számlájáról 2013. 01. 14. és 2016. 12. 20. között 2 milliárd 197 millió 64 ezer forintot;
- ugyancsak a Pannon Humán Szerviz Kft. számlájáról, automatából további 13 milliót vettek fel.

A revizori jelentés szerint az adónyomozók a felvett készpénz felhasználását nem tudták kideríteni. A bankpénztárban felvett pénzösszeg további felhasználása nem ismert. Azt már a tanúkihallgatások és egyéb bizonyítási eljárás alapján állapíthatták meg, hogy a készpénzben felvett tételek további útja kihez, kikhez vezetett.

A 166 oldalas vádiratban az áll, hogy a készpénzben felvetett összegeket az egyes vádlottak a Human Operator erre kijelölt dolgozói részére, azaz Czeglédy Csaba cégének szombathelyi székhelyén, az ő kollégáinak adták át. A vádiratban szerepel továbbá az is, hogy a különböző pénzösszegek a vádlottakhoz „feketén történő” kifizetés formájában, borítékban kerültek, és azokat a Human Operator könyvelésében „kölcsönként” tüntették fel, „tartozáselismerő nyilatkozatokkal” alátámasztva. Tényelegesen ugyanakkor ezek a pénzek a bűncselekmény elkövetéséből eredő vagyonból származtak.

A banki és automatás 2,5 milliárdos készpénzfelvételen kívül, amit a Human Operator irodában adtak le a strómanok, a vádirat szerint borítékos, megbízási díj, illetve kölcsönként elkönyvelt kifizetés formájában személyesen Czeglédy Csabához legalább még 387 millió 904 ezer forint került a bűncselekményből származó vagyonból. Ha mindezt összeadjuk, az már közel 3 milliárd forint Czeglédy kezében, amelynek a sorsa a mai napig ismeretlen.

Kapcsolódó írásaink

Zugló botrányos büdzséje

ĀAz elfogadott költségvetésbe betervezték azt a csaknem hétmilliárd forintot is, amiről a kormánnyal nem állapodtak meg

Soros-szervezet hazug kampánya

ĀNem csupán a baloldali előválasztásban lesz fontos szerepe a spekulánshoz kötődő „civileknek” a jelek szerint, az országgyűlési választásokba is igyekeznek majd beleszólni