Belföld

A kormány extra támogatást javasol a fővárosnak

A kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén azt javasolja, hogy a következő években az állami költségvetésből és uniós forrásokból háromezer milliárd forint extra támogatást kapjon Budapest a fejlesztésekre - mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a közmédiának a tanács ülése előtt.

A kormány extra támogatást javasol a fővárosnak
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Fürjes Balázs hangsúlyozta: sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország, a kormány a városvezetéssel együtt a főváros sikerében érdekelt.

Ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésére a kormány ötpontos javaslattal érkezik - tudatta.

Azt mondta: a háromezer milliárdos extra forrást elsősorban a fővárosi egészségügy, kórházak, rendelők felújítására, új kórházak építésére, az eszközpark korszerűsítésére fordítanák, valamint a budapesti egyetemeket, a fővárosi oktatást bővítenék és fejlesztenék, emellett javítanák a fővárosi közlekedést és új parkok létrehozásával „zöldítenék” Budapestet.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: bíznak abban, hogy megkapják Karácsony Gergely főpolgármester támogatását a kormányzati programokhoz és ahhoz a szándékhoz, hogy a kormány állami költségvetési és uniós forrásokból több ezer milliárd forintot fordítson Budapest fejlesztésére a következő években is.

Az államtitkár a konkrét fejlesztéseket firtató kérdésre elmondta: Tarlós István korábbi főpolgármesterrel közösen az elmúlt tíz évben befejezték a 4-es metrót, felújították a 2-es metrót és most folyik a 3-as metró felújítása, ehhez a kormány biztosítja a forrásokat.

Megújult a budapesti villamospark, kiépült a fonódó hálózat - mondta.

Hozzátette: „a HÉV-ek vannak mostoha helyzetben”, hozzá kell látni a felújításukhoz, a hálózat bővítéséhez.

Fejleszteni kel az elővárosi vasutat, hogy minél kevesebben jöjjenek autóval a város központjába - közölte Fürjes Balázs.

Az államtitkár szólt arról is, hogy 39 helyszínen 2500 nagypályás focipályaméretben valósítanak meg zöldterület-fejlesztést, hoznak létre új parkokat, parkerdőket Budapesten - természetesen csak akkor, ha a városvezetés támogatja a kormányzati Zöld Budapest Programot, erről is tárgyalnak ma.

Kapcsolódó írásaink

Fürjes: Budapestet fejleszteni kell!

Ā„Az, hogy a főpolgármester budapesti fejlesztéseket jelentett be, világos bizonyítéka annak, hogy a főváros gazdasági helyzete kiegyensúlyozott”