Belföld

Láng Zsolt: A főváros nem lobogózta fel Budapestet nemzeti ünnepünkön

Nyílt levelet írt Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője Karácsony Gergely főpolgármesternek, amelyben magyarázatot kér arra, hogy március 15-én miért nem kerültek ki Budapest köztereire, hídjaira, főútvonalaira a nemzeti színű zászlók - ami egyébként nem csak hazafiasság kérdése, hanem a fővárosnak jogszabályi kötelezettsége is, emlékeztet szerdai Facebook-bejegyzésében a budapesti Fidesz.

Láng Zsolt: A főváros nem lobogózta fel Budapestet nemzeti ünnepünkön
Láng Zsolt magyarázatot vár a főpolgármestertől
Fotó: MH/Katona László

Láng Zsolt levelét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Március 15-én, Budapesten közlekedve megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az 1990-es rendszerváltás óta először nincsenek föllobogózva nemzeti ünnepünkön sem a főútvonalak, sem a közterek, sem hídjaink. Ez a mulasztás egészséges hazafias jóérzésünkön kívül jogszabályokat is sértett. Nem beszélve arról, hogy számos baloldali vezetésű kerületben a városházára sem került ki a magyar nemzeti színű zászló.

Egy éve van velünk a koronavírus-járvány, egy éve ez sokadik ünnepünk, amelyen nem tudunk úgy emlékezni, ahogyan szeretnénk. Idén csak annyi jutott nekünk, magyaroknak, hogy egy-egy szál virággal felkeressük az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékező helyeket, emlékműveket, egy-egy szál virággal kifejezve tiszteletünket elődeink hőstettei előtt. Idén a koronavírus-járvány miatti korlátozások nem tettek mást lehetővé a családok számára, minthogy egy sétát tegyenek Budapesten a nemzeti ünnepen.

Tisztelt Főpolgármester úr! A fővárosi családok az egyik legnagyobb nemzeti ünnepen nem érdemelték volna meg, hogy Budapestet ünnepi díszbe öltöztesse és föllobogózza a városvezetés?

Ráadásul Önnek, tisztelt Főpolgármester úr, jogszabályban előírt kötelezettsége is, hogy március 15-én a magyar nemzeti zászlót kitegye Budapest főbb közútjaira, köztereire és hídjaira! Ezt Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének a főváros fellobogózásáról szóló 24/2016. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének 2. szakasza mondja ki.

Tisztelettel várom Főpolgármester Úr válaszát arra, hogy miként fordulhatott mindez elő? Van-e felelőse és következménye a jogsértésnek, amiben Budapest vezetése a saját jogszabályait nem tartja be? Ezek után hogyan várja el bárkitől is a jogkövető magatartást?

Mostanában Ön annyit foglalkozik az Amerikai Egyesült Államok politikai életével, érdekeivel. Ön szerint mi történne Washington polgármesterével, ha a függetlenség napján nem tenné ki a fővárosban az amerikai zászlót?

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink