Belföld

Kocsis Máté: Lenyűgöző a baloldal gátlástalansága

Lenyűgöző az a gátlástalanság, hogy a baloldal úgy tesz, mintha senki nem emlékezne arra, mit mondtak két-három hete - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden, a napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy ha a kormány a baloldalra hallgatna, feleannyi ember lenne beoltva, mint most. 

Kocsis Máté: Lenyűgöző a baloldal gátlástalansága
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nehéz napokat élünk itthon és Európában - mondta Kocsis, emlékeztetve, hogy tömeges oltás folyik Magyarországon, és ez örömteli fejlemény. „Ma már a magyar utat követi több uniós ország a keleti vakcinák kapcsán, mivel bebizonyosodott, hogy az sikeres volt” - mondta Kocsis, aki rámutatott, hogy egyre több baj van a brüsszeli szállításokkal, ráadásul nem is lakosságarányosan osztják ki a vakcinákat.

„Brüsszel hibájából félmillió magyar ember nem kap oltást márciusban és áprilisban” - hangsúlyozta Kocsis, aki felszólította az Európai Uniót a vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalára. 

Kocsis Máté szerint lenyűgöző az a gátlástalanság, hogy a baloldal úgy tesz, mintha senki nem emlékezne arra, mit mondtak két-három hete.

Kocsis Máté emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc a kormányfőnek beadott vakcinát is megkérdőjelezte, illetve, hogy a DK kérésére visszalépő LMP-s háziorvos megtagadta a vakcinák beadását. „Önök abban érdekeltek, hogy minél több fertőzött és minél több halott legyen, szégyelljék magukat!” - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy a közös uniós vakcinabeszerzés jó ötlet lett volna, de nem sikerült végrehajtani. Nincs olyan hét, hogy ne csúsznának a vakcinaszállítások - tette hozzá. „Nem az a baj, hogy nem rendeltünk Brüsszelből vakcinát, hanem hogy nem jön meg” - magyarázta. 

Menczer elmondta, hogy csak a magyar kormány idejében meghozott lépéseinek köszönhetően érhető el itthon ötféle vakcina. 20 nappal a határidő lejárta előtt érkezett meg egymillió vakcina Kínából, és jó lenne, ha ezt a tempót Brüsszel is követné.

Dömötör Csaba: Az oltással lehet a leggyorsabban véget vetni a járványnak

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: az oltással lehet a leggyorsabban véget vetni a járványnak, azonban a baloldalon „óriási erőket mozgósítanak annak érdekében, hogy aláaknázzák a magyar oltási programot”.

Az oltásellenességre példaként hozta többek között azt, hogy egy korábban DK-s képviselőjelöltként induló háziorvos megtagadta bizonyos oltóanyagok beadását.

Ha a baloldal a felszínen erőteljesen tagadja, hogy oltásellenes, akkor mért tagadják meg az emberektől az oltás beadását, miért kampányoltak egyes vakcinatípusok betiltásáért? - tette fel a kérdést Dömötör Csaba.

Jakab Péter (Jobbik) felszólalásában kiemelte: egy éve annak, hogy korlátozások között éljük életünket, ehhez képest ma egy ország él bezárva úgy, hogy senki nem tudja, mit hoz a holnap. A kormány feladata, hogy működtesse az országot, működés helyett azonban szerinte csak káoszt látni. A kormány képtelen döntéseket hozni vagy „képtelen döntéseket” hoz - fogalmazott.

Dömötör Csaba, a felszólalásra reagálva azt mondta: Jakab Péter úgy kér számon, hogy pár nappal ezelőtt még a parlamentben és egy petíción is nyitást követelt.

Kiemelte: az újraindítás menetrendjét az határozza meg, hogyan halad az oltási program. Amint a járványhelyzet engedi, nyitni kell, és a járvány legnehezebb heteiben is biztosítani kell az ország működőképességét, mindenekelőtt a munkahelyek védelmét - fogalmazott felsorolva az elmúlt időszak legfontosabb kormányzati intézkedéseit.

Rétvári:  Egyre több ország látja ugyanazt, amit a magyar kormányfő látott tavaly novemberben

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a miniszterelnök azt látta novemberben, hogy az uniós vakcinabeszerzési program hibás, mert elutasítja a világ egyik feléről érkező oltásokat.

Most márciusban egyre több ország látja ugyanazt, amit a magyar kormányfő látott tavaly novemberben - tette hozzá, jelezve, hogy Magyarország volt az első az EU-ban, ahová kínai és orosz oltás is érkezett.

Felhívta a figyelmet arra: Magyarország az EU-ban - Málta után - a második a beoltottak arányát tekintve, amely már meghaladja a 13 százalékot. Azt mondta, az ellenzék oltásellenes, és minél több bizonytalanságot akar kelteni, ezért tagjai mindent és annak az ellenkezőjét is állítják.

Egy éve arról beszéltek egy kamuvideóra hivatkozva, hogy túl sok kórházi ágyat készítettek fel a koronavírusos betegek fogadására, most pedig keveslik az ágyakat, korábban azt mondták, hogy nincs elég lélegeztetőgép, most pedig azt mondják, sok van és drága, azt mondják kevés a vakcina, de elutasítják a keletről jövő oltást - sorolta.

Úgy értékelt: ez mutatja, mennyire súlyos helyzetben lenne Magyarország, ha a baloldal kormányozna.

„Ellenzéki polgármesterek merényletet követnek el a roma kultúra ellen”

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló Niedermüller Péter budapesti, VII. kerületi DK-s polgármestert, valamint Pikó András VIII. kerületi, szintén ellenzéki polgármestert bírálta.

Előbbi a 100 Tagú Cigányzenekar előtt záratta be a próbáiknak otthont adó művelődési házat, míg utóbbi több lépcsőben tizenöt főre csökkentette a korábban hetven emberrel működő Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát - közölte. Mi ez, ha nem a cigány kultúra ellen elkövetett merénylet? - tette fel a kérdést.

Niedermüller Péter szerinte helyrehozhatatlanul fejtette ki a véleményét a roma származásúakról, „de ezzel az egész ellenzéki összefogás véleményét tolmácsolta felénk”.

Pikó András pedig hatvan roma családtól veszi el a járvány kellős közepén a megélhetést és egy egész országtól a cigány kultúra egyik markáns részét - fogalmazott.

Szerencsére egy kormánypárti polgármester és a kormány megvédi a nemzetiségeit, „az együttest tehát az elnyomók akarata ellenére az EMMI is felkarolta” - mondta Farkas Félix.

Rétvári Bence közölte, hogy Niedermüller Péter 2013-ban még „Én is cigány vagyok” feliratú táblával tüntetett a rasszizmus és a Jobbik ellen, most pedig nemcsak a cigányzenekart, hanem Európa egyetlen zsidó televízióját is „kirakta”.

Szerinte, ha egy nem baloldali polgármester tette volna ezeket, akkor Gyurcsány Ferenc és Niedermüller Péter lett volna az első, aki tiltakozik.

Amióta azonban Gyurcsány Ferenc és a Jobbik „egymásra talált”, nem a Jobbikból űzték ki a rasszizmust, hanem az összes baloldali pártban felbukkant ez a fajta rasszista hozzáállás - mondta.

Kapcsolódó írásaink