Belföld

Czeglédy Csabáék milliárdokat mozgattak készpénzben, feketén

Körülbelül 2,4 milliárd forintot vettek le készpénzben, bankautomatákból Czeglédy Csaba bűntársai, ennyi pénz vándorolt kézből kézbe, ellenőrizhetetlenül – tudta meg a PestiSrácok.hu. A portál megszerezte azt a revizori jelentés is, amely tételesen bizonyítja, hogy Czeglédy Csaba Humán Operátora alá épített cégek és szövetkezetek 2013 januárja és 2016 decembere között mekkora készpénzforgalmat bonyolítottak, és hogy a bűnszervezet által kivett pénztételek összesítve meghaladják a két és fél milliárd forintot, miközben ennek csak töredéke volt egyáltalán lefedve valamilyen számlával. Budai Gyula, a korábban elszámoltatásért felelős kormánypárti politikus elmondta, nem érti, hogy az ügy ezen részével miért nem foglalkoztak az adónyomozók.

Czeglédy Csabáék milliárdokat mozgattak készpénzben, feketén
Revizori jelentés igazolja, hogy milliárdokat mozgattak Czeglédyék készpénzben, feketén
Fotó: MH/Purger Tamás

A PestiSrácok.hu megszerezte azt a revizori jelentést, amely a Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vád egy részét is megalapozza.

A revizor a vizsgálatban Czeglédy cége, a Humán Operátor, a büntetőügyben érintett iskolaszövetkezetek, valamint a közvetítő cég közötti utalásokat, pénzmozgásokat, valamint – ami a legkiemelkedőbb, milliárdos tétel – a készpénzmozgást ellenőrizte.

A 2017-ben kelt dokumentum megállapítja, hogy a Humán Operátor, mint munkaerő-kölcsönzéssel foglakozó gazdasági társaság úgy biztosította megrendelői részére az alkalmazottakat, hogy azokat a maga alá beszervezett gazdasági társaságokhoz jelentette be- írja a portál.

Ezek a gazdasági társaságok ugyan bejelentették a foglalkoztatottakat, de sok esetben a járulékokat már nem fizették meg, a szolgáltatásról az áfa levonására alkalmas bizonylatot állítottak ki.

Ezek alapján pedig a Humán Operátor visszaigényelte az amúgy be nem fizetett adót, illetve csökkenteni tudta áfafizetési kötelezettségét.

Czeglédy cége, a Humán Operátor forgalmát egyébként a jelentés szerint kilencven százalékban az iskolaszövetkezetekből felépült láncolat adta - írja a portál.

A revizorok megállapították, hogy a Humán Operátor alá épített cégek,szövetkezetek által kibocsátott számlák mindig sokkal nagyobb értékűek voltak, mint amennyi pénzt aztán elutaltak. A szövetkezetekhez befolyt utalásokat sok esetben egyáltalán nem is lehetett számlához rendelni - folytatták a cikkben.


Két és fél milliárdot vettek ki

A jelentésben tételesen szerepel, hogy 2013 januárja és 2016 decembere között mekkora készpénzforgalmat bonyolított a bűnszervezet. A tételek összesítve meghaladják a két és fél milliárd forintot, miközben ennek csak töredéke volt lefedve valamilyen számlával. A pénzt általában vidéki kis bankfiókokban vagy ATM-automatából vették fel.

  • A Humán Operátort Zrt. számlájáról 2013. 01. 18. és 2016. 12. 21. között összesen 87 millió 740 ezer forintot;
  • az Idehaza Iskolaszövetkezet számlájáról 2017. 01. 11. és 2017. 03. 27. között 97 millió 975 ezer forintot;
  • a Pannon Humán Szerviz Kft. számlájáról 2013. 01. 14. és 2016. 12. 20. között 2 milliárd 197 millió 64 ezer forintot;
  • ugyancsak a Pannon Humán Szerviz Kft. számlájáról, automatából további tizenhárommilliót vettek fel.

A revizori jelentés szerint az adónyomozók a felvett készpénz felhasználását nem tudták kideríteni.  A bankpénztárban felvett pénzösszeg további felhasználása nem ismert – fogalmaz a dokumentum a portál szerint.

Az üggyel kapcsolatban megkeresték Budai Gyulát. A korábban elszámoltatásért felelős kormánypárti politikus úgy fogalmazott, érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a nyomozás, és az egész, a Czeglédy Csaba és társai ellen folytatott eljárás azt a nem elhanyagolható kérdést, hogy hová lett a pénz– csak mert egy politikai szál esetleg nekik kényelmetlen lenne – egyáltalán nem vizsgálta érdemben.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányné a 22-es csapdájában

ĀA leányvállalat, a büntetőeljárásban strómancégként emlegetett jogi személy, amelynek Czeglédy kérésére Dobrev átutalta a pénzt, lehetett a kölcsön tényleges jogosultja