Belföld

Erdőkertes baloldali háziorvosa megtagadja a vakcinák beadását

Hippokratészi esküjét megszegve megtagadja betegeitől az oltást Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos, az LMP korábbi országgyűlési képviselőjelöltje, aki egészségügyi dolgozóként még magának sem adta be a vakcinát. Sőt, páciensei kérésére sem tesz eleget kötelezettségének, egyik oltóanyaggal sem hajlandó dolgozni - írja cikkében az Origo.

Erdőkertes baloldali háziorvosa megtagadja a vakcinák beadását
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Komka Péter

Hiába tombol a járvány harmadik hulláma, a baloldali háziorvos nem hajlandó beadni az oltást a pácienseinek, még úgy sem, hogyha azt kifejezetten kérik tőle. 

Nem vállalom, hogy olyan vakcinákkal oltsam be a lakosokat, amelyeknek nincs EU-s engedélye” ezzel indokolta döntését az Átlátszónak adott nyilatkozatában Kiss, aki összhangban a baloldal oltásellenes kommunikációjával, az orosz és a kínai vakcinák alkalmazását „gyógyszerkísérletnek” nevezte, de szidta magát az oltási rendszert is. A Soroshoz köthető portál írásában egyébként végig háziorvosnak titulálta Kisst, pártpolitikai kötődéséről egyáltalán nem tett említést. 

A kormány és az operatív törzs számtalanszor elmondta, hogy kizárólag a megfelelő átoltottsági szint elérésével lehet legyőzni a vírust, minél gyorsabban adják be a vakcinákat minél több embernek, annál jobb. Az, aki szándékosan kivonja magát a folyamatból, akadályozza a járványból való gyors kilábalást, és ezzel emberi életeket tesz kockára - emlékeztet a portál.

Összesen 2500-an tartoznak Kisshez, aki a Fő utcai háziorvosi rendelőben fogadja a betegeit. Praktizáló orvos létére erősen oltásellenes, amit jól mutat, hogy egészségügyi dolgozóként mindezidáig nem oltatta be magát, és pácienseit is megpróbálja elbizonytalanítani. 

A portál megszólaltatott egy erdőkertesi lakost, aki elmondta, hogy a településen összesen két háziorvos praktizál. Amíg Kiss Csaba megtagadta az oltások beadását, addig a másik szakember folyamatosan olt, napi 23-30-40 embernek adja be az életmentő vakcinát - ismertette a körülményeket az informátor, aki 10-20 idős emberrel beszélgetett az elmúlt napokban.

Állítása szerint a faluban gyorsan terjedt a híre annak, hogy „az egyik orvos nem olt.” A felemás helyzet nagy riadalmat okozott az idősebb korosztály körében, főleg, hogy Európában gyorsan terjed a járvány harmadik hulláma” - magyarázta, hozzátéve, hogy akciójával Kiss nemcsak az oltások iránti bizalmat gyengítette, hanem komoly zavart okozott az oltási rendben. „Kapunk-e oltást egyáltalán, ha igen, mikor leszünk beoltva?” - elmondása szerint ezek a kérdések merülnek fel a helyiekben.

Arról is beszámolt az Origonak, hogy fele olyan gyorsan halad a vakcináció, mint kellene, sok embert átirányítottak a veresegyházi oltópontra. Elmondta azt is, hogy a baloldali háziorvos nemcsak a kínai és az orosz vakcinákat hanyagolja, hanem egyáltalán nem olt.

A történtek kapcsán felháborodott Tuzson Bence, a dunakeszi választókörzet fideszes vezetője, aki szerint természetesen a vakcina az egyetlen megoldás a vírus legyőzésére.

„Megdöbbenten értesültem arról, hogy Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos nem hajlandó beoltani a körzetéhez tartozó pácienseket koronavírus-fertőzés elleni vakcinával, még az ő kifejezett kérésükre sem!” - írja a baloldali háziorvosnak címzett nyílt levelében a kormánypárti politikus, aki arra szólította fel Kisst, hogy „csatlakozzon azon háziorvos kollégáihoz, akik nap mint nap időt, energiát nem kímélve oltják a regisztrált pácienseket, ezáltal életeket mentenek”.

Objektum doboz

„A 2018-as országgyűlési képviselői választáson az LMP jelöltjeként indulok a Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd és Veresegyház alkotta Pest megye 5. számú választókerületben. Jelenleg három éve dolgozom háziorvosként Erdőkertesen” - így mutatkozott be az LMP honlapján a legutóbbi parlamenti választás előtt Kiss Csaba, aki nem sokkal ezután visszalépett a DK-s Rónai Sándor javára. A baloldali politikus így sem tudta legyőzni a fideszes Tuzson Bencét, de végül tavalyelőtt egy uniós mandátummal vigasztalódhatott.

Kiss négy évig önkormányzati képviselő (1995-1998 között), majd négy évig (1998-2002 között) alpolgármester volt Tiszaszigeten, nyolc évig (2006-2014 között) pedig Eperjes társadalmi megbízatású polgármestereként dolgozott. Mindeközben szakmai vonalon is építgette magát: az általános orvosi diploma megszerzése után letette a háziorvosi szakvizsgát. Életrajza szerint 2001 óta praktizál, hat éve pedig Erdőkertesre tette át a székhelyét, ahol most alaposan kivette a részét a baloldal oltásellenes kampányából. 

Kapcsolódó írásaink